Чому гальмують законотворчість?

Ольга Матвіїва – директор ГО Бізнес-Варта
‼️‼️‼️Чому гальмують законотворчість⁉️⁉️⁉️
Не можна назвати законодавство в аграрній галузі досконалим. І над виправленням дискримінаційних норм та прогалин працюють юристи, депутати, аграрії, громадські організації. Часто вони стикаються з супротивом, недобросовісним лобіюванням інтересів фінансових груп, які не мають нічого спільного із загальнодержавними інтересами. І такий опір часто лише на найвищому рівні в державі.

✔️Затягування на руку рейдерам
Законопроект №8121 “Про внесення змін щодо протидії рейдерству” ніяк не може дочекатися на розгляд у сесійному залі Верховної Ради. Начебто через те, що не вистачає часу. Його вносять на порядок денний, але до голосування справа так ще і не доходить. Це й не дивно, бо чомусь його включають до так званої «непрохідної» частини розгляду.

✔️Аграрії чекають захисту і законності
У прийнятті цього закону, над створенням якого в т.ч. працювали народні депутати – члени ГО «Бізнес-Варта», зацікавлений весь аграрний сектор країни, який без перебільшення сьогодні потерпає від рейдерських нападів. Даний законопроект не вирішить усіх існуючих проблем, але він точно може закрити ті прогалини, які сьогодні грають на руку злочинцям. Неприпустимо, щоб чергові кулуарні домовленості, впливали на розгляд даного законопроекту, або взагалі зірвали голосування.

✔️Майже рік пройшов, аби випрацювати механізм захисту
З осені минулого року депутати, правозахисники, аграрії випрацьовували механізми захисту бізнесу, які зрештою було покладено в основу законопроекту #8121. Здавалося б, що справа за малим – проголосувати і на законодавчому рівні врегулювати питання захисту прав власників та користувачів земельних ділянок, запобігти захопленню аграрних підприємств. Невже це не одне з першочергових важливих питань, за які має проголосувати Рада?? Скільки ще стрілянини на полях і втрачених життів потрібно, щоб був Закон і Закон виконувався?

✔️Чому Андрій Парубій не враховує думку аграрного комітету? Чому він все ж ставив антирейдерський законопроект в «непрохідну» частину (на кінець дня)?
Депутати – представники ГО «Бізнес-Варта» постійно наполягають, аби законопроект було включено до порядку денного саме у «прохідній» частині. Напередодні пленарного тижня 22 червня заступник голови аграрного комітету народний депутат Олександр Бакуменко направив лист до Голови Верховної ради з проханням прискорити розгляд цього антирейдерського закону. Яким буде цей сесійний тиждень – побачимо вже скоро.

Закон є – підпису Президента немає
Інша проблема у законотворчості – непідписання Президентом вже прийнятого Верховною Радою законопроекту №7403, що відміняє скандальну норму про відміну відшкодування експортного #ПДВ для олійних культур – так звані «соєві правки». Тут ми разом з аграріями пройшли спільні батли і в комітетах (аграрний та податковий), Рада бачила і обґрунтовані мітинги, і відрізані голови тварин під своїми стінами, водії відчули позицію аграріїв всієї України на основних автошляхах, було проведено два Аграрних Віче, на одному з яких багатозначно красувався стенд з надписом «Кернел». І так, тут теж було затягування часу в голосуванні законопроекту в раді, було обговорення альтернатив.
І це сталося. Проголосували. Та уже більше місяця тому цей документ було спрямовано на підпис #Президенту, але до сьогодні той ані підписав, ані направив законопроект до парламенту на доопрацювання. При тому, що зобов’язаний був зробити це протягом 15 днів.

✔️Як при таких умовах можна будувати економічні взаємовідносини?
Зволікання створює проблеми для аграріїв. Поки остаточно не вирішено, чи будуть відшкодовувати #ПДВ, вони не можуть оформляти експорні контракти на постачання сої.

Непідписання Президентом цього закону – це недбалість чи свідоме затягування процесу⁉️

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *