Ольга Матвіїва: «Антирейдерський форум показав себе потужним інструментом об’єднання і напрацювання шляхів боротьби за відповідальний бізнес»

Дискусії, емоції, конструктив і бажання об’єднуватися та працювати. Саме ці визначення найкраще характеризують ІІ Антирейдерський форум, що відбувся у Києві 3 серпня. Більше 300 учасників, представники органів влади та правоохоронних органів, конкретні справи з конкретними висновками. Напрацювання законодавчих змін та звернення до державних структур. Роботи було багато, а стало ще більше. Та є сподівання, що вона зможе змінити стан справ із рейдерством на краще, а згодом, припинити це ганебне явище.

Бажаючих взяти участь у Форумі виявилося стільки, що за кілька днів до початку заходу ми змушені були припинити реєстрацію,  бо розуміли: усіх просто може не вмістити зала. Але надто болючою виявилася проблема рейдерства, і багато хто реєструвався вже безпосередньо під час Форуму. Хоча в основному подія була присвячена проблемам в аграрній галузі, на неї завітали й представники інших напрямів підприємницької діяльності. Зокрема, інфраструктури і ІТ. І не лише тему рейдерства піднімали учасники. Не менш важливими виявилися питання тиску на бізнес збоку державних органів, побори тощо.

Окремо було виділено взаємодію комерсантів з Міжвідомчою комісією з питань захисту прав інвесторів, протидії незаконному поглинанню та захопленню підприємств на чолі з віце-прем’єр-міністром України Степаном Кубівим. Учасники підписали звернення до голови Комісії з пропозицією створити на базі цього органу Робочу групу, яка б працювала у постійному режимі, приймала звернення потерпілих підприємців, виїжджала б на місця вчинення злочинів і надавала б оперативну допомогу. Зараз Комісія працює, її діяльність вже дозволила досягнути позитивних зрушень по кількох кричущих справах. За це слід окремо подякувати Степану Кубіву, як голові. А створення постійно діючою Робочої групи дозволить їй бути більш мобільною, і відповідно, більш продуктивною.

Членом Міжвідомчої комісії є також перший заступник Генерального прокурора України Дмитро Сторожук, який взяв активну участь у першій панелі Форумі, де розглядалися конкретні випадки рейдерських захоплень вітчизняних підприємств. Хочеться подякувати Дмитру Анатолійовичу, як за те, що він не оминув захід своєю увагою, так і за активну діяльність у Антирейдерській комісії. Багато у чому, саме завдяки його підтримці вдається досягати результати у протидії злочинцям.

Презентації учасників Форуму стали справжнім вибухом. Зокрема, розповідь представників Братського маслопресового заводу. Аби взяти участь у її обговоренні на захід приїхав голова Миколаївської обласної держадміністрації Олексій Савченко, адже підприємство розташоване у цій області, і під час попередніх зустрічей пан Савченко неодноразово висловлював своє бажання сприяти у вирішенні цього питання. Тож його присутність на Форумі – свідчення того, що справі приділяється належна увага, попри усі постійні перепони, що їх створюють різні органи.

А ось представників Міністерства юстиції ми на заході не дочекалися. Хоча саме до цього відомства виникало багато запитань. Зокрема, щодо існуючих проблем із державними реєстраторами, чиїми руками часто працюють рейдери, коли забирають підприємства. Згідно з інтерактивним опитуванням, що було проведене під час Форуму, більшість учасників мають претензії до Антирейдерської комісії Мінюсту, вимагають або скасувати її, або повністю реформувати.

Так само певного реформування потребує і українське законодавство. Цьому питанню було приділено другу панель Форуму. Юристи, народні депутати, громадські діячі напрацювали ряд кроків, які треба зробити, аби внести зміни до законів, що мають унеможливити рейдерство у майбутньому.  У цьому напрямку роботи також чимало, адже супротив подібним діям чиниться неабиякий.

Форум показав себе потужним інструментом об’єднання підприємців. Ми намагалися зробити максимум, аби усі кроки, усі виступи, усі напрацювання і звернення були сповнені конкретикою. Аби передбачали чіткі і ефективні дії задля вирішення проблем. Аби були почуті усі, хто має неприємний досвід із рейдерством. Під час Форуму постійно працювала Громадська приймальня де фахові юристі приймали звернення учасників щодо їхніх проблем. Вже зараз ці звернення систематизуються і будуть прийматися рішення, чим і як ми можемо допомогти постраждалим.

Обов’язково хочу подякувати Всеукраїнській аграрній раді – нашим партнерам, співорганізаторам Форуму за спільне бачення та підтримку. Ми активізуємось, і, натхненні вдалим заходом, продовжуємо працювати.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *