ДОКИ НЕ БУДЕ НАЛЕЖНОГО ПОКАРАННЯ, РЕЙДЕРСТВО ПРОЦВІТАТИМЕ -ЛЕОНІД КОЗАЧЕНКО

Минув рік з того часу, як була створена Міжвідомча комісія з питань захисту прав інвесторів, протидії незаконному поглинанню та захопленню підприємств, яку очолив перший віце-прем’єр-міністр України Степан Кубів. Що сталося за цей час? Чи змогли ми подолати таке ганебне явище, як рейдерство, в нашій країні? Чи стало створення Комісії запорукою стабільності і безпеки для бізнесу? Чи маємо те, що мали?

На жаль, не можна сказати, що нам вдалося значно змінити ситуацію на краще. Ми зробили лише перший крок  для досягнення поставленої мети. Але цього недостатньо. Потрібно рухатися далі, щоб вирішити проблему і дати можливість спокійно спати не лише представникам бізнесу, а й простим людям, які часом зненацька втрачають своє майно, свою оселю, не знають, як це сталося, і нічого не можуть зробити, аби повернути відібране злочинцями.

Чому так відбувається? По-перше, через недосконалість законодавства. А по-друге, через відсутність належного покарання тих, хто винен у рейдерстві. І другий аргумент , мабуть, є більш важливим.

У першу чергу мають бути покарані ті, хто, усвідомлюючи, що скоюють злочин, реєстрували передачу майна рейдерам. Такі державні реєстратори згідно з діючим законодавством можуть бути позбавлені волі на 8 років і більше. На жаль, жодного прецеденту  такого покарання ми не маємо у статистиці за останній рік. Навіть за останні 10 років жоден реєстратор не був позбавлений волі за такі злочини.

Звичайно, крім реєстраторів мають бути покарані ті представники силових структур, які маючи усі докази, знаючи, хто через підробку документів і хабарі реєстраторам, скоював злочини, не виконали своєї правоохоронної функції, і не зупинили їх. А вони також залишаються без покарання. Звідки така лояльність до рейдерів збоку деяких представників поліції та прокуратури?

Не можна забувати й про тих суддів, які своїми корумпованими діями позбавляли законних власників майна та бізнесу. Коли певні судді відверто нехтують законами та Конституцією України, вони все одно не несуть покарання. Є лише поодинокі випадки, коли Вища рада правосуддя позбавляла суддів мандату. Але це не означає належного покарання. Якщо суддя своїм рішення призвів до багатомільйонних збитків, чи хоча б забрав квартиру у пенсіонера, знаючи, що це всупереч закону, одного позбавлення мандату замало.

Якщо казати про конкретні випадки рейдерства, то тут варто згадати, зокрема, про ситуацію із ПАТ «Хорольський молококонсервний комбінат дитячих продуктів». Тричі ця справа виносилася на розгляд урядової комісії. Це підприємство – унікальний в Україні виробник харчування для дітей з перших місяців життя. І вже майже три роки воно у руках рейдерів. Його незаконно продали одним рейдерам, потім ті перепродали його іншим. Частину обладнання розпиляли, частину продали. Зараз у цехах, які мають бути стерильними, знаходяться охоронці, тренажери, щоб ці ж охоронці, відклавши зброю, могли займатися фізичними вправами. Повторюся, що це відбувається у цехах, де виробляється дитяче харчування! І всі знають, хто вчинив злочин, що за люди знаходяться на комбінаті, які схеми використовувалися. І ніхто не покараний до сих пір, підприємство наразі  залишається в руках рейдерів.

Але після розгляду цієї справи саме на урядовій Антирейдерській комісії, було досягнуто певного успіху  і  слідство зрушило з місця. Нарешті з’явилася надія, що вже скоро законні власники підприємства повернуть втрачене та налагодять роботу даного підприємства.

Завдяки роботі Комісії розголосу отримали такі скандальні рейдерські справи, як захоплення «Братського маслопресового заводу», що на Миколаївщині, інших підприємств у різних областях. Якщо окремі справи розглядалися не на самій Комісії, то їм приділяли увагу в обласних Антирейдерських штабах.

Тобто, навіть  коли не вдається за допомогою Комісії вжити якихось прямих дієвих заходів, то можна хоча б надати публічності цим темам за допомогою ЗМІ, а це значно «вкорочує руки» рейдерам – у них з’являється страх. А коли почнуть карати злочинців і тих, хто їм сприяє, то буде шанс взагалі подолати рейдерство в країні.

Я, як бізнес-омбудсмен «Бізнес-Варти», чим дуже пишаюся, готовий усіляко допомагати вирішувати як нагальні проблеми, так і працювати над тим, щоб запобігти рейдерству у майбутньому. Так само, як і мої колеги-депутати. Закликаю усіх небайдужих громадян, підприємців також підтримувати своїх колег, надавати підтримку їм, якщо вони зазнають рейдерських атак. Лише разом ми можемо подолати це ганебне явище у нашій Державі.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *