Знову Харківщина, знову «битва за врожай», знову Мін’юст

Знову Харківщина, знову «битва за врожай», знову Мін’юст

Ще не загоїлися поранення, які отримали фермери під час сутичок біля Фермерського господарства «Строгого О.Ф.», як знову у цій самій області рейдери намагаються викрасти чужі врожаї, прикриваючись незаконним рішенням Комісії Міністерства юстиції України.

25 вересня відбулося чергове засідання Антирейдерського штабу при Харківській ОДА, на якому розглядалася ситуація, що склалася навколо ТОВ «Фермер-Агро», яке ще восени минулого року заключило договори оренди із власниками землі, а навесні цього року засіяло їх, обробляло і чекало на врожай. Але, як часто останнім часом буває в нашій країні, не все так просто, як гадали фермери.

Річ у тім, що раніше орендарем цих земель було ТОВ «СП Добрий господар», керівник якого свого часу власноруч розірвав договори оренди із власниками. Але новий директор Товариства Алла Камінська вирішила, що має право на врожай, до вирощування якого не доклала жодних зусиль. Відтак вона з порушенням усіх можливих строків подала до Міністерства юстиції скаргу на рішення Державного реєстратора та просила скасувати рішення про державну реєстрацію розірвання договорів оренди з ТОВ «СП Добрий Господар» та скасувати рішення про реєстрацію договорів оренди зазначених земельних ділянок за ТОВ «Фермер-Агро». І, як не дивно, Мін’юст цю скаргу задовольнив! До речі, так само порушивши усі строки розгляду!

Що це дало «СП Добрий господар»? А те, що оскільки це підприємство перебуває у великих боргах, на їхнє майно накладений арешт. Рішення Мін’юсту автоматично забороняє «Фермер-Агро» користуватися тими ділянками, на які накладений арешт. Доволі тонка і у чомусь вишукана схема рейдерства.

Останніми тижнями юристи «Бізнес-Варти» працюють у режимі «швидкої допомоги», адже звернень стільки, що ледве встигаємо доїхати до одного об’єкта, як вже чуємо SOS з іншого. Але без допомоги не залишаємо нікого. Тож отримавши звернення від «Фермер-Агро» ми включилися у роботу і надали максимальну необхідну юридичну підтримку. Зокрема, взяли участь у згаданому засіданні Антирейдерського штабу, де представляли це Товариство. Яке, до речі, є бюджетоутворюючим у регіоні. На його підтримку прийшли місцеві мешканці – власники земель, які мають законні договори оренди з «Фермер-Агро», добре обізнані з діяльністю «Доброго господаря» і не хочуть мати з ним жодних справ.

І така підтримка дала результат. На засіданні було чітко визначено, що ТОВ «СП Добрий господар» має величезні борги, що це підприємство займається виведенням активів, а саме права оренди на землі пайовиків, на штучно створені компанії, що вони не засівали землі і не доглядали за посівами, що вони втратили права оренди ще у вересні 2017 року. У той самий час ТОВ «Фермер-Агро» є законним власником врожаю, оскільки воно його засівало, чому є підтвердження.

Також чітко визначено, що є судова заборона проводити будь-які дії з ділянками, на яких врожай вже зібрано. Крім того, забороняють ці дії і самі власники паїв, які не хочуть бути орендодавцями «Доброго господаря», бо ті фактично на землі не працюють і гроші за неї не платять.

Звісно, до кінця усі суперечки у цій справі не закінчилися. Сторони битимуться до кінця. Тільки «Фермер-Агро» на боці закону і власників земельних ділянок, а «Добрий господар» – виключно на боці грошей і бажання хоч щось «вхопити» для себе. Але усього цього не сталося б, якби такий поважний і вагомий орган, як Міністерство юстиції, діяв згідно тієї законодавчої і нормативної бази, яка існує.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *