ВЛАДА МАЄ ДІЯТИ В ІНТЕРЕСАХ РЕАЛЬНИХ ВЛАСНИКІВ ВРОЖАЮ, ЯКІ РЕАЛЬНО ПРАЦЮЮТЬ ТА ВЛАСНИКІВ ПАЇВ, А НЕ В ІНТЕРЕСАХ ФЕЙКОВИХ ГОСПОДАРСТВ-БАНКРУТІВ

Після останніх подій по підприємству «Фермер Агро», що на Харківщині, подій навколо терміналу в Одесі та інших справах в Україні, складається враження формування нового виду рейдерської діяльності, а саме через правоохоронні органи різних рівнів, органи юстиції, контролюючі державні органи та органи державної влади на місцях. Фактично, під виглядом виконання вимог про дотримання закону чи проведення слідчої, реєстраційної, контролюючої чи іншої дії, посадовці та службові особи блокують роботу цілих підприємств та господарств. І такі дії дуже часто необґрунтовані і безпідставні.  При цьому, вказані особи створюють процесуальні документи, якими блокують роботу господарств, і більше нічого роблять. Документів зацікавленій стороні не надають. Відповідні файли у реєстрах заповнюють пустими паперами, викидають з електронних реєстрів «скани»  документів тощо. На всі вимоги пояснити, що відбувається, та на якій підставі провадяться дії – відмова або ж відсилання до суду. А допоки ви судитесь (а це не день і не тиждень), ваше підприємств несе збитки та втрачає майно та ділову репутацію.

Власники бізнесу та господарств пов’язують подібну діяльність державних органів виключно з відсутністю реального покарання за такі дії чи бездіяльність. І шукати правди поки що ніде… У кращому випадку – формальна відписка.

У продовження історії навколо врожаю ТОВ «Фермер Агро» та ТОВ «Щедрі лани Слобожанщини»… Що ми маємо на сьогодні?

Ви заключаєте договори оренди на землю, попередньо проводите аудит, аби переконатися, що все відповідає нормам чинного законодавства, в тому числі земельного. Навесні обробляєте, удобрюєте, засіваєте: все це – ваші інвестиції. Потім продовжуєте обробляти, підживлюєте посіви (знову ж таки інвестуєте). Тим часом пайовики, а це звичайні селяни, які підписали з вами договори, чекають на свій прибуток від вашої діяльності.

Аж раптом, за місяць-тиждень до збирання врожаю тишком-нишком на Міністерство юстиції заходить скарга, начебто земельні ділянки, на яких ви працюєте, не мають бути у вас в оренді. Ви в шоці! Адже для подібної скарги немає жодних підстав. Але при цьому заступник Міністерство юстиції України видає наказ на користь рейдерів, які цю скаргу подали. Підписується цей з порушення усіх можливих строків, строків звернення зі скаргою, незважаючи на те, що паралельно із розглядом скарги на дії реєстраторів, триває судовий спір, та на те, що існують судові заборони на реєстраційні з цими землями. Міністерство ставить підпис, реєстратор легким рухом позбувається заборон та проводить зміни у Державному реєстрі! І все, що було вашим – стає не вашим. А далі стандартні для такого плану зловмисників дії, і так по всій країні. У даному випадку, врожай намагаються привласнити, використовуючи державну виконавчу службу Харківської області.

11 жовтня 2018 у селі Картамиш Первомайського району Харківської області відбулися збори, ініційовані ВДВС Харківщини, щодо ситуації із врожаєм, що був засіяний ТОВ «Фермер Агро» та ТОВ «Щедрі лани Слобожанщини». На цей врожай без жодних законних підстав претендує ТОВ «СП Добрий господар». Зазначимо, що згаданий відділ виконавчої служби розглядає справу величезних боргів  ТОВ «СП Добрий господар», і тому вирішив заслухати усі сторони конфлікту, аби скласти об’єктивну оцінку та дійти висновку, яким чином все ж таки зібрати врожай, аби не допустити його псування та втрати. На збори прийшли місцеві жителі – пайовики, які висловили підтримку ТОВ «Фермер Агро» та ТОВ «Щедрі лани Слобожанщини» і вимагали забезпечити можливість збору врожаю тим, хто його насправді сіяв.

Учасники зборів закликали керівництво області та району не допустити беззаконня і викрадення врожаю. Адже від цього залежить виплата орендної плати та добробут їхніх сімей. Разом із тим, складено скарги на дії теперішнього зберігача – директора ТОВ «СП Добрий господар» пані Камінську по виконавчому провадженню та висунуто вимоги з його заміни.

На жаль, представники «Доброго господаря», зокрема, їхній директор пані Камінська, захід відверто саботували, і конкретних рішень на ньому винесено не було.

Наші представники, які знаходилися і знаходяться на Харківщині, надають підтримку пайовикам та представникам ТОВ «Фермер Агро» та ТОВ «Щедрі лани Слобожанщини».

Державні виконавці склали акт про неможливість здійснити виконавчі дії та підписали вимогу якомога швидше скликати чергове засідання Антирейдерського штабу при Харківській ОДА, який мав би надати відповідну оцінку діям ТОВ «СП Добрий господар» та нарешті винести рішення, що дозволили б законним власникам врожаю нарешті зібрати його. За останньою інформацією, штаб збереться 18 жовтня.

Вже наступного дня – 12 жовтня 2018 року ТОВ  «Фермер-Агро» отримали ухвалу Господарського суду Харківської області, якою їм було надано право збирати врожай та накладено арешт. Але що таке суд для рейдерів та правоохоронців? Майже нічого. Коли в суботу аграрії вивели техніку і почали таки обмолот, то одразу ж приїхали представники «Доброго господаря» в супроводі поліції (а згодом і «спортсменів») і заблокували роботу. Більше того, вони навіть вилучили техніку. За їхніми словами, ухвала суду є підробленою, а на полях чиниться самоуправство.

За допомогою «Бізнес-Варти» аграрії 16 жовтня 2018 року, хоч і не без перешкод, але добилися відкриття виконавчого провадження згідно того ж рішення суду і мають надію, що все таки зберуть врожай до того, як він зіпсується на полях. Ще лишаються суперечки з прокуратурою, представники якої всупереч здоровому глузду підтримують клопотання поліції про арешт техніки по намальованій справі за «самоуправство». І нормальна господарська діяльність зараз залежить від суду, який має остаточно поховати надії рейдерів та свавілля правоохоронців, які діють за вказівками злочинців.

Сьогодні вранці ТОВ «Фермер Агро», маючи на руках постанову державного виконавця про відкриття виконавчого провадження, попросили поліцію вжити заходів по забезпеченню правопорядку на полях під час виконання ухвали суду, так як на полі п’ятий день перебувають «спортсмени», особи та мета перебування яких не встановлені. Активності серед правоохоронців не спостерігається.

Хоча там, де не очікували, та «активність» проявилась… На майданчик, де перебуває техніка, яку ніби то вилучили правоохоронці 13 жовтня для огляду приїхали співробітники Служби безпеки України. Уявляєте собі рівень? СБУ, село, врожай, техніка… Що вони мають встановити важливого для безпеки держави, оглянувши комбайни, поки не зрозуміло, бо нічого не пояснили.

ГО «Бізнес-Варта» продовжує роботу з підтримки бізнесу в аграрній галузі. Ми обов’язково будемо контролювати дотримання законності у питанні навколо ТОВ «Фермер Агро» та ТОВ «Щедрі лани Слобожанщини». Закликаємо органи влади та правоохоронців усіх рівнів діяти виключно у рамках закону, в інтересах реальних власників врожаю та господарів землі, а не в інтересах фейкових господарств-банкрутів.

P.S. Вдень 17 жовтня ми дізналися, що суд не задовольнив клопотання Первомайської прокуратури щодо арешту техніки «Фермер-Агро». Тож можна збирати врожай. Сподіваємося, що правоохоронцям вистачить волі і вони забезпечать для цього умови. Адже на полі до сих пір знаходяться невстановлені особи, які точно заважатимуть аграріям.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *