Кривава боротьба за збільшення земельного фонду

Гучна справа СФГ «Кондратюка»! Документи по ній передані особисто Президенту України в руки. Проведені зустрічі із новообраними депутатами Верховної ради України від «Слуги народу» з прицілом на вагомі комітети ради, оперативні юридичні та слідчо-розшукові заходи правоохоронців. При цьому Комісія Мінюсту класично «зависла» в очікуванні – місяць не призначається розгляд скарги спадкоємця вбитого фермера. Чи вдасться повернути підприємство законним власникам після уже наявних смертей у справі? Ми над цим працюємо і докладемо максимум зусиль!

Боротьба за збільшення земельного фонду стає кривавою. Людей ліквідують фізично. Ця«боротьба» дедалі більше нагадує бандитські «розбірки» при переділі сфер впливу. І сьогодні Дніпропетровщина в цьому сенсі є одним з лідерів в масштабах держави.

Вбивство власників бізнесу (зокрема фермерів) задля заволодіння їхнім майном та активами стає нормою для рейдерів. У цьому чорному процесі обв’язково присутні державні реєстратори, які без юридичної освіти та належного досвіду допущені Мін’юстом до роботи з державними реєстрами, та без особливого вивчення документів на предмет відповідності законам України часто приймають доленосні для реальних господарів рішення про зміну власника їхнього майна та активів.

10 липня 2019 року ГО «Бізнес-Варта» проводила форум «Бізнес проти знищення держави. Аналіз проблем. Висновки. План дій». На форумі обговорювались гострі питання рейдерських атак на підприємства в Україні, причини їхнього зростання та наслідки такого стану речей для країни та її безпеки.

До теми: Форум відбувся: факти, емоції, планування

На цей захід приїхав спадкоємець фермера з Дніпропетровщини Іван Кондратюк, який просив допомогти йому захистити актив та допомогти вберегтись від ймовірно рейдерської атаки на господарство.

До теми: Ще одна смерть у ще одній справі. Не виключаю,що і до нас може скоро дійти «черга»

Іван є сином Сергія Кондратюка – засновника та власника фермерського господарства «Кондратюк». Дане господарство створене ще у 1997 році. На сьогодні воно орендує понад 4300 га земель, у власності – склади, олійня, тік та інша нерухомість. Крім того, господарство володіє потужним парком сільськогосподарської техніки та автомобілів. Сергій Кондратюк мав неабиякий авторитет серед місцевого населення та колег фермерів.

Підстави для родини фермера вважати, що їх будуть атакувати, були абсолютно обґрунтовані: до голови господарства дедалі частіше почали заходити різні ділки з пропозиціями продати господарство та з недвозначними натяками, що втримати господарство не вдасться. Зважаючи на масштаб та вагу в певних колах осіб, які приїздили, до їх слів та пропозицій варто було ставитися з усією серйозністю…

Вранці, 10 червня 2019 року голову СФГ «Кондратюк» близькі знайшли з простреленою скронею у власному будинку. Положення тіла та зброї вказували на не самостійність «рішення» фермера застрелитися, але щось однозначно казати поки рано. Варто візначити, що кулю так і не знайшли до сих пір. Цій смерті передували фотографування двору з різних боків невідомими особами та дивне зникнення ключів від будинку фермера. Після смерті ключі дивним чином з’явилися у будинку, де їх до цього усі шукали.

Після смерті Сергія Кондратюка на сайті Міністерства юстиції України спадкоємці зареєструвалися як користувачі з метою отримання можливих повідомлень про зміну в реєстрі власників господарства. Повідомлення у разі наявності мали надходити на мобільний телефон (сервіс Мін’юсту – СМС-маяк).

10 липня 2019 року адвокат ГО «Бізнес-Варта»Андрій Наход приступив до вивчення даної справи та інформації, а вже наступного дня адвокату було повідомлено, що господарство рейдернули і відповідні дані вже внесені до державного реєстру.

Того ж дня шляхом самостійного моніторингу даних Державного реєстру юридичних осіб було виявлено перереєстрацію власника, голови та місцезнаходження СФГ «Кондратюк» державним реєстратором Мирноградської міської ради Донецької області Липчук В.В. на невідому родині фермера особу – Сергія Миколайовича Коваленка з міста Кам’янське, що на Дніпропетровщині.

Відзначимо, що лише 12 липня близько 10:00 на телефон прийшло повідомлення від Мін’юсту про підтвердження перереєстрації СФГ«Кондратюк» з Сергія Кондратюка на Сергія Коваленка. При цьому юридичну адресу було змінено з міста Покровськна місто Кам’янське.

Як вже зазначалося, Сергія Коваленка ніхто в родині фермера не знав та ніколи не бачив. За твердженням рідних, жодних намірів щодо переговорів, зустрічей, ділової переписки та намірів щодо продажу господарства Сергій Кондратюк не висловлював.

Дружина фермера та син-спадкоємець, зрозумівши ,що відбувається рейдерське захоплення фермерського господарства повідомили адвоката та поліцію. За даним фактом до Межівського відділення поліції родичами Сергія Кондратюка написано заяву про вчинене кримінальне правопорушення та було зареєстроване відповідне кримінальне провадження (розслідується Межівським ВП Синельниківського ВП ГУНП у Дніпропетровській області).

У рамках даного кримінального провадження №12019040480000255 за ст.ст.358, 206-2 КК України (рейдерство), 11 липня 2019 року ухвалоюс лідчого судді накладено арешт на всемайно та врожай СФГ «Кондратюк», а 12липня ухвалою слідчого судді накладено арешт на корпоративні права господарства.

У процесі слідства зареєстровано ще однекримінальне провадження №12019040000000571 від 22 липня 2019 року за ст.365-2 КК України відносно державного реєстратора Мирноградської міської ради Донецької області Липчук В.В., якій вручили підозру та обрали запобіжний захід, не пов’язаний з позбавленням волі (розслідується СУ ГУНП у Дніпропетровській області).

У рамках даних досудових розслідувань проводяться слідчі дії, експертизи та допити учасників та причетних осіб. Сина і дружину фермера визнано потерпілими.

Згодом потерпілі дізнались, що ніби-то Сергій Кондратюк згідно договору купівлі-продажу через «Правобережну товарну біржу» міста Кам’янське 19 березня 2019 року(!) продав усе СФГ «Кондратюк» громадянину Сергію Коваленку (УВАГА: перереєстраці явідбулась через місяць після смерті фермера – 10 липня 2019 року, тобто, через майже чотири місяці після укладення даної угоди).

За твердженням працівників господарствата родини фермера, вказана ситуація невідповідає дійсності, оскільки увесь день 19 березня 2019 року, коли ніби-то підписувався договір купівлі-продажу фермерського господарства, Сергій Кондратюк разом з бухгалтером господарства знаходився у місті Дніпро, чому є належні докази.

Варто зупинитись на самій процедурі «переходу» права власності на СФГ «Кондратюк» до сторонньої особи через договір купівлі-продажу фермерського господарства, як цілісного майнового комплексу.

Така схема заволодіння господарством активно використовується рейдерами через слабке регулювання подібних правовідносин на законодавчому рівні.

Отже, як виходить з договору від 19 березня 2019 року, Сергій Коваленко придбав у Сергія Кондратюка фермерське господарство. При цьому чітко вказується, що продається господарство як цілісний майновий комплекс і покупець сплачує кошти за цілісний майновий комплекс.

Законодавство містить декілька визначень цілісного майнового комплексу (єдиний майновий комплекс та цілісний майновий комплекс) але найвизначальнішим у всіх цих випадках є те, що відповідно до ст.188 Цивільног окодексу України такий комплекс є складною річчю (нерухомим майном), до складу якої входять інші нерухомі речі, речові правана них, і які підлягають державній реєстрації. Відповідно такий комплекс підлягає державній реєстрації у відповідності до Закону України «Про реєстрацію речових прав на нерухоме майно та їх обтяжень».

У випадку із господарством «Кондратюк» цілісний майновий комплекс у розумінні законодавства про реєстрацію речових прав на нерухоме майно зареєстровано не було. Тому покупець мав би купувати кожен об’єкт нерухомого майна за правилами для придбання нерухомості (оцінка, нотаріальне посвідчення угоди тощо), окремо купувати право на частку СФГ «Кондратюк» та окремо купувати об’єкти рухомого майна та транспорт.

Окрім того, відповідно до закону, господарство чи підприємство, як ЦМК, може придбати лише юридична особа, а вся земля господарства при цьому повинна мати призначення «для ведення товарного сільськогосподарського виробництва».

Вартий уваги і факт засвідчення копії договору купівлі-продажу СФГ «Кондратюк», який подано державному реєстратору, приватним нотаріусом Лимар Є.В. При цьому цей нотаріус посвідчив копію договору, в якому стоять підписи фізичних осіб, без посвідчення підписів на оригіналі документу, що вказує на вчергове застосований спосіб «легалізації» неправомірних документів «підписом і печаткою нотаріуса».

У такий спосіб фермерське господарство не продають. Тим більше, що покупець не є членом сім’ї фермера. Звісно, це мало бути враховано при проведенні відповідних реєстраційних дій державним реєстратором, яка до речі не перший рік займає свою посаду.

Угоду фактично «засвідчив» генеральний директор «Придніпровської товарної біржі», якого, до речі, в Україні вже немає. Печатку біржі використано із застарілими назвами міст, що дає підстави вважати, що угоду «посвідчили» неправомірно хоча б з цих причин.

Окрім того, варте уваги і те, що фермер весь день 19 березня 2019 року (день підписання договору продажу господарства) провів у місті Дніпро, а відповідно до угоди, підписання відбулось у місті Кам’янське.

Також є питання до оформлення протоколу загальних зборів СФГ «Кондратюк» від 18 березня 2019 року. Як можна судити із копії рішення, що надана реєстратору для реєстраційних дій, підпис Сергія Кондратюка на ньому нотаріально не засвідчений, а це є порушенням Закону (п.6, ч.1, ст.15 Закону України «Про реєстрацію юридичних осіб, фізичних осіб-підприємцівта громадських формувань».

Цього державний реєстратор також не врахувала, чим порушила закон, фактично передавши господарство за неналежними документами сторонній особі, і повинна нести покарання.

При цьому підпис Сергія Коваленка на своєму рішенні про виключення зі складу засновників СФГ «Кондратюк» Сергія Кондратюка та на новій редакції СтатутуСФГ «Кондратюк» посвідчив той самий нотаріус Лимар Є.В., який здійснює діяльність в селищі Петриківка, Дніпропетровської області.

Відзначимо, що рішення про виведення зі складу засновників господарства Сергія Кондратюка та затвердження нової редакції Статуту ФГ Сергій Коваленк оприйняв 09 липня 2019 року. Усі документи державному реєстратору, зокрема, рішення Сергія Кондратюка про продаж господарствата договір купівлі-продажу господарства, Сергій Коваленко подавав особисто.

За яких обставин останній отримав ці документи, чи можливо він виготовив їх сам, необхідно встановити слідству, причому в найкоротші терміни. Чітко зрозуміло лише одне – Коваленко на підставі неправомірних документів та протиправних дій державного реєстратора набув майно Сергія Кондратюка, який за дивних обставин загинув. Він є на сьогодні останнім вигодонабувачем у цій справі, і слідство з прокурорами має це чітко розуміти.

На сьогодні керівниками прокуратури прийнято рішення розслідувати дві справи окремо: щодо дій реєстратора –є підозрювана, і справа щодо незаконного заволодіння майном – без підозрюваних (ну не зрозуміло поки слідству і прокурорам, хто набув це майно).

На наше переконання ці справи необхідно об’єднати в одне провадження, про що адвокати та потерпілі просять у своїх клопотаннях на рівні із вимогами здійснити ряд слідчих дій у справі.

Що доінших оперативних заходів ГО «Бізнес-Варта»звернулась до Міністерства юстиції України (до Комісії) з проханням пришвидшити розгляд скарги Івана Кондратюка від 12 липня 2019 року надії державного реєстратора Мирноградської міської ради Донецької області ЛипчукВ.В.

До теми: Рейдерство через Мін’юст: кримінал, що подається як корпоративні спори та цивільно-господарські відносини

Вже минуло більше місяця, як були надіслані скарга та звернення, але Мін’юст мовчить і бездіє, допоки родина загиблого фермера з юристами та місцевою асоціацією фермерівна чолі з Анатолієм Гайворонським усіма силами стримує атаку і веде переговори із кредиторами, оскільки господарська діяльність господарства заблокована внаслідок зміни банківських документів та податкової звітності.

09 серпня 2019 року юрист ГО «Бізнес-Варта», адвокат Наход Андрій мав зустріч із майбутніми членами нового парламенту від пропрезидентської політичної сили, де темою розмови були резонансні справи із вбивствами фермерів на Дніпропетровщині, серед яких і справа СФГ «Кондратюк». Крім того, слухали справу ФГ «ДАР» та ТОВ «Карат Плюс». На цю зустріч Андрія Находа запросив голова об’єднання «Агро-Продовольча Рада» Іван Слободяник.

На зустрічі були присутні новообрані депутати Верховної Ради Денис Монастирський, Микола Сольський та Маркіян Заблоцький. Вони уважно вислухали проблеми потерпілих та адвокатів і запевнили у своїй підтримці у розв’язанніцих складних проблем і справ.

ГО «Бізнес-Варта» очікує активних дій з боку правоохоронців та Міністерства юстиції у межах своєї компетенції у найкоротші терміни з максимальним захистом прав та інтересів потерпілих.

До теми: Ольга Матвіїва: Готові допомогти владі в усьому, що стосується боротьби з рейдерством. Але лише відкрито, чесно і без «недоторканних»

Окремо на зустрічі було обговорено загальну проблематику боротьби з рейдерством та можливі оптимальні шляхи викорінення цього явища у бізнес-середовищі країни, необхідні зміни до законодавства і шляхи подолання проблем бізнесу.

Громадська організація «Бізнес-Варта» у свою чергу продовжує активний захист постраждалих від рейдерських атак підприємств Дніпропетровщини і країни загалом, підтримує формат спілкування, що відбулося 09 серпня 2019 року, для напрацювання схем боротьби із рейдерством та тискомна бізнес, зокрема, у формі спеціальних розширених комісій, про що неодноразово наголошували.

До теми: Звернення ГО “Бізнес-Варта” до Президента України щодо ситуації із рейдерством в країні

Нашими учасниками та експертами, разом із провідними юристами та адвокатами практиками, розроблено ряд пропозицій на основі практичного досвіду захисту бізнесу від рейдерства та тиску з боку контролюючих та правоохоронних органів, запровадження яких дасть змогу реально захистити бізнес та зупинити наростаючу хвилю злочинних заволодінь майном та активами, що є загрозою національній безпеці країни.

До темиВідповідальність недоторканних? Заява про злочин міністра юстиції – перша. Далі буде. Ми пояснили чому.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *