У роботі із запобігання крадіжкам на залізниці з’явився прогрес

Пограбування потягів! Це не кінофільм про історію Дикого заходу США. Це сучасні реалії української залізниці, де проблема крадіжок набуває масштабів питання національної безпеки. Адже крадуть не лише вантажі, а й навіть запчастини з вагонів.

«Бізнес-Варта» вже піднімала цю тему на Форумі «Бізнес проти знищення держави. Аналіз проблем. Висновки. План дій». Вантажовласники-зерновики, які часто є ще й власниками залізничних вагонів, докладно розповіли про методи, якими користуються злодії, аби тонами зсипати вантажі з потягів, збитки, що вони зазнають від цих крадіжок та, навіть, надали пропозиції, як цього явища можна було б позбутися. Усі вони відверто кажуть, що без прямої участі працівників залізниці красти неможливо.

До теми: Крадіжки зернових вантажів та розукомплектування парку вагонів на залізниці

«Укрзалізниця» не дуже активно йшла на діалог щодо цього питання, але, здається, сьогодні ми можемо констатувати певний прогрес. 23 вересня відбулася зустріч вантажовласників з керівництвом Воєнізованої охорони АТ «УЗ». Мета зустрічі: напрацювати спільні заходи і рішення, що могли б вже найближчим часом хоча б скоротити кількість крадіжок на залізниці. Збоку вантажовласників участь у заході взяли компанії – лідери ринку «Лемтранс», МХП, COFCO, «Кернел», Cargill, «Атланта-Агро», «Вертикаль», «Транско», «Амадеус-Марін», «Нібулон», Українська Зернова Асоціація тощо.

Керівництво ВОХР (а саме ця структура забезпечує охорону на залізниці) визнало, що є добре обізнаним з проблематикою, активно працює у напрямку запобігання крадіжкам, але фактично не в змозі самотужки покласти край злочинам. Через цілком об’єктивні причини. Це й недостатня кількість персоналу, складнощі із забезпеченням, обмежені повноваження тощо. Відтак вохрівці просять підтримки у бізнесу. Як у вигляді пропозицій, так і через залучення приватних охоронних структур, яким вони згодні надавати дозволи для перебування на проблемних станціях. У свою чергу бізнес чекає від ВОХР перелік заходів по конкретним станціям і готовий допомагати в їхньому проведенні.

До теми: Скільки і як крадуть в ПАТ «Укрзалізниця»?

Ці станції знають усі: і залізничники, і ВОХР, і вантажовласники. Учасники зустрічі неодноразово згадували їх у доповідях. Особливо «дісталося» станції Колосівка, яка попри те, що є освітленою, на ній працюють і вохрівці і приватні охоронні компанії, лишається однією з найбільш кримінальних. Крадіжки там не відбуваються, мабуть, лише тоді, коли там проводяться рейди та інші оперативно-розшукові дії. Так зване «сарафанне радіо» працює на залізниці дуже продуктивно: про заплановані заходи ВОХР і поліції зловмисники дізнаються дуже оперативно. І це також на зустрічі було визнано.

До теми: Валерій Ткачов: З 2011 року в Україні спостерігається падіння об’ємів перевезених залізницею вантажів

Є сподівання, що все ж таки цьому буде покладений край. Хоча це й вимагатиме часу і ресурсів, як людських, так і матеріальних. Учасники зустрічі обмінялися пропозиціями, які включають у себе і відновлення роботи транспортної міліції (чи поліції, як вона можливо називатиметься), і зміна системи пломбування вагонів та інших антивандальні заходи, і спільне проведення рейдів на проблемних станціях, і відмову від нарахування платні за те, що розукомлектований вагон перебуває на залізниці, де з нього вкрали запчастини. Окремо сторони звернули увагу на необхідності посилення відповідальності за розукомплектування вагонів та за приймання вкрадених запчастин у пунктах прийому металобрухту.

Звісно, велику частину цієї роботи неможливо буде реалізувати без підтримки органів влади і, зокрема, депутатів Верховної Ради України. Приємно відзначити, що у зустрічі взяв участь Андрій Ніколаєнко – народний депутат, який наприкінці минулого тижня долучився до Міжфракційного депутатського об’єднання «Бізнес-Варта». І вже у понеділок він приєднався до заходу, який був ініційований Керівником логістичного напрямку нашої організації Валерієм Ткачовим.

Андрій Ніколаєнко добре обізнаний з проблемами залізниці, адже до парламентської діяльності займався бізнесом, що активно використовував цей вид транспорту. Вже найближчим часом за результатами зустрічі він планує ініціювати звернення депутатів до нових міністрів, аби привернути їхню увагу до проблеми та почати активно її вирішувати. Великі сподівання пан Ніколаєнко покладає на те, що зараз багато чого в країні змінюється, і це дає шанс. Тож необхідно виходити з пропозиціями. Особливо враховуючи, що питання розвитку інфраструктури новий Уряд визначив, як одне з першорядних. А згадуючи свій досвід голови Кіровоградської обласної державної адміністрації, Андрій Ніколаєнко зазначив: багато що залежить від волі і бажання керівництва певних органів, адже за його практики часто суворі розмови з правоохоронцями та іншими службами призводили до того, що певні ганебні явища просто зникали в області.

Відтак, діалог відбувся. Сторони обмінялися думками і вже найближчим часом оформлять пропозиції у відповідні документи. Ми побачили, що ВОХР «Укрзалізниці» розраховує на підтримку бізнесу та громадськості, і «Бізнес-Варта» готові цю підтримку надавати, аби стратегічно важлива галузь розвивалася, а не була територією безкарних крадіжок на десятки мільйонів гривень щороку.

Незабаром ми ознайомимо вас з досвідом вантажоваласників, які самотужки почали боротися з крадіжками вантажів та розукомплектуванням вагонів, і яких успіхів вони у цьому досягли. Тож слідкуйте за нашими публікаціями.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *