Коротко про першочергові напрямки діяльності залізничного комітету ГО «Бізнес-Варта»

Коротко про першочергові напрямки діяльності залізничного комітету ГО «Бізнес-Варта»

Вже протягом довгого часу ГО «Бізнес-Варта» працює в напрямку врегулювання відносин між бізнесом та АТ «Укрзалізниця». Робота проходить одразу в декількох площинах – в інформаційній, юридичній, законотворчій, тощо.

Нас знають і поважають саме через те, що нам не важливі посади чи соціальний статус злочинців, через те, що ми відкрито називаємо злочин – злочином і робимо все, щоб встановити справедливість.

На даний момент експерти логістичного напрямку окреслили ряд найбільш нагальних проблем, пов’язаних із діяльністю АТ «Укрзалізниця», над якими і ведеться активна робота в організації.

Однією з найгостріших проблем, яку ми намагаємось врегулювати, є закриття малодіяльних залізничних станцій. Ні для кого не є таємницею, що питання закриття малодіяльних залізничних станцій стало болючою точкою для аграріїв, які користуються послугами АТ Укрзалізниця. Аграрні підприємства змушені закривати діючі елеватори, щоб лише втриматися на плаву через обмеження  доступу підприємства до залізничної інфраструктури. Відповідно, коли вони закриються – люди в сільській місцевості втратять роботу. Дуже часто елеватор буває єдиним великим підприємством на цілий район і забезпечує роботою десятки жителів з навколишніх сіл. Сотні сімей можуть втратити єдине джерело доходу, а скорочення  робочих місць – це завжди зниження надходження податків до бюджету та потужних інвестицій в агросектор.

До теми: «Залізниця – кровоносна система країни. Як можна «ампутувати» вантажні станції, які загалом приносять дохід ?» – Валерій Ткачов

Саме тому по даному питанню ми розробили власну стратегію, яка ставить перед собою досягнення наступних цілей :

А) Відміна   АТ УЗ додаткової плати за подання та вбирання вагонів на малодієві залізничні станції;

Б)Перегляд методології АТ УЗ визначення малодієвої вантажної станції (зміна критеріїв визначення малодієвих станцій);

В)Забезпечення рівного  доступу до залізничної інфраструктури АТ УЗ малих та середніх елеваторів, підприємств.

До теми: ТОП-5 маніпуляцій ПАТ «Укрзалізниця» з розміром тарифів – В.Ткачов

Також, ГО «Бізнес-Варта» категорично не згодна із введенням в дію нової редакції договору АТ «Укрзалізниці» на послуги перевезення вантажів. Текст договору АТ УЗ потребує доопрацювання із врахуванням інтересів бізнес-середовища та внесення дзеркальної відповідальності АТ УЗ за порушення умов договору. Насамперед відповідальність АТ УЗ виконання заяв на перевезення вантажів, відповідальності АТ УЗ за порушення термінів доставки вантажів, тощо.

Третім кроком, до налагодження діалогу та співпраці між бізнесом та Укрзалізницею, є пропозиція ГО «Бізнес-Варта» заблокувати введення в дію нової плати за користування вагонами АТ УЗ під час вантажних операцій. Ми пропонуємо відмінити одну складову плати – за перенесення наступної вантажної операції (так як вона не має економічного обґрунтування). Крім того, наполягаємо на введення аналогічної відповідальності АТ УЗ за порушення термінів доставки вантажу. Це урівноважить права та обов’язки обох сторін договору та надасть можливість компенсувати збитки, завдані  АТ УЗ підприємцям в подальшому.

Наступна проблема – систематичні крадіжки вантажів на залізниці  та розукомплектування вагонів. Це на сьогодні є надзвичайно гострим питанням для вантажовідправників. Окрім того, що обкрадання потягів приносить величезні збитки українському бізнесу, це ще й несе особливу небезпеку життю і здоров’ю українців. При розукомплектуванні вагонів зловмисники викрадають елементи гальмівної системи. Наразі залізничним транспортом здійснюються вантажні перевезення особливо небезпечних вантажів (легкозаймистих, токсичних, тощо), це може нести потенційну загрозу техногенної катастрофи.

До теми: Крадіжки зернових вантажів та розукомплектування парку вагонів на залізниці

Саме тому ГО «Бізнес-Варта» було розроблено ряд пропозицій до керівництва АТ «Укрзалізниця», стосовно цієї глобальної проблеми.

По-перше, ми пропонуємо впровадити певні технічні заходи, що унеможливлять викрадення вантажу. Наприклад, фахівцям-інженерам АТ УЗ варто провести технічне вдосконалення вузлів вивантаження зерновозів. Також доречною буде зміна схеми пломбування вагонів та зміна типу пломбувального пристрою (ЗПП) задля запобігання систематичних крадіжок зерна із вагонів-зерновозів.

По-друге, необхідно впровадити низку певних організаційних заходів. Наприклад, варто задуматись над створенням оперативного штабу при ВОХР та забезпечити його надійну координацію з бізнесом , правоохоронними органами, тощо.

І останнє – провести ряд оперативних заходів по зменшенню крадіжок. Тобто, ініціювати відтворення в структурі Нацполіції окремого підрозділу- транспортної поліції, вдосконалити та налагодити  взаємодію бізнесу з Нацполіцією по проблемі крадіжок вантажів. Правоохоронці повинні ґрунтовно зайнятися боротьбою з організованими злочинними угрупуваннями, які діють на залізниці.

Також одним із важливих питань лишається перегляд (зменшення) норми нестачі при транспортуванні зерна залізницею. Звісно, при транспортуванні зернових вантажів, підприємці постійно зіштовхуються з проблемою втрати зерна. Це явище невідворотне, проте чи доцільно вважати за норматив – нестачу аж цілих 0,5% втрат вантажу? Для прикладу, в Радянському Союзі норма нестачі дорівнювала -0,19 % ваги вантажу. І це при недосконалості старого механічного зважувального приладдя. Сьогодні сучасні технології пішли вгору, тому втрати зерна під час транспортування повинні бути мінімальними. Проте законодавство дає можливість збагачуватись за рахунок аграріїв недобросовісним перевізникам та вантажовідправникам. Тому, звісно, ми пропонуємо переглянути норми нестачі при перевезенні зерна та зменьшити норму нестачі з 0,5% до 0,19% від ваги вантажу.

Систематичне порушення АТ “Укрзалізниця” термінів доставки вантажів залізницею також є нагальною проблемою, яка несе збитки українському бізнесу. Саме тому спрощення порядку оформлення порушень та компенсації  АТ УЗ за порушення термінів доставки вантажів є настільки важливим.

Для цього також потрібно провести деякі зміни в договірній  роботі  АТ Укрзалізниця. Для початку ввести дзеркальну відповідальність АТ УЗ за порушення термінів доставки вантажів. Тобто,  добовий штраф за порушення терміну доставки вантажу повинен дорівнювати добовій платі за користування вагоном. А також дозволити вантажовідправнику чи вантажовласнику звертатися до АТ УЗ за компенсацією цих збитків.

Не менш важливим є і перегляд загальної тарифної політики АТ «Укрзалізниця» для перевезення вантажів. Саме для цього має відбутися реформа загальної тарифної системи АТ УЗ. Міністерству інфраструктури та АТ УЗ необхідно розробити нове Тарифне керівництво, переглянути загальний підхід до формування тарифів на перевезення вантажів та  насамперед впровадити зменшення різниці між залізничними тарифами для перевезення вантажів різних тарифних класів. Також потребують вдосконалення діючі норми тарифної системи АТ «Укрзалізниця»:

А)Потрібно відмінити коефіцієнт Тдоп (зайві 1-2 доби до терміну аренди вагонів АТ УЗ);

Б)Змінити систему округлень терміну доставки вантажу АТ УЗ. Наразі діє система округлень терміну оренди до цілої доби та тільки в більшу сторону. Таким чином, вантажовідправники змушені платити за  більший термін оренди вагонів;

  В) Встановити нормативну швидкість руху із доставки вантажу для маршрутних відправлень з розпиленням – 260 км на добу (середнє значення  між 320 км/добу (маршрути) та 200 км/добу (по-вагонна відправка);

   Г) Виключити з залізничного тарифу для здвоєних вантажних операцій оплату подачі порожнього вагону;

    Д) За умов зміни Плану формування (маршрут руху потягів, що сплачується замовником) руху вантажних потягів, АТ «Укрзалізниця» зобов’язана інформувати вантажоперевізників за 1-3 місяці до запровадження змін; зобов’язати АТ УЗ надатиекономічне обґрунтування зміни.

Шановні підприємці, якщо вас та вашого бізнесу торкнулось несправедливість від АТ «Укрзалізниця», якщо непомірні тарифи та постійні зміни в правилах договору з АТ УЗ перекривають кисень вашому бізнесу – виходьте з нами на зв’язок!

Не дозволяйте нікому паразитувати на ваших коштах, на вашій праці!

Ми – за чесні правила гри та прозорість!

Ми готові допомогти вам, оскільки наша організація покликана нести справедливість та захищати український бізнес.

Звернутись до нас ви можете за телефоном +38 050 435 5000 або на електронну скриньку businesswarta@gmail.com

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *