АМКУ враховуючи рекомендації «Бізнес-Варти» зобов’язав АТ «Укрзалізниця» переглянути умови Договору надання послуг перевезень

Цими днями бізнес отримав черговий «пряник» після тривалого «кнутування». Зробив це АМКУ, надавши АТ «Укрзалізниця» ряд обов’язкових до розгляду рекомендацій, щодо умов надання послуг перевезення. Внаслідок чого стало можливим недопущення запровадження з 01 квітня 2020 року Договору про надання послуг з організації перевезення вантажів залізничним транспортом. Що й піде на користь бізнесу, оскільки умови даного Договору, були «драконівські». Про це та інше детально у нашому матеріалі.

До теми: Цілковитий грабунок. Представники бізнесу виступають категорично проти впровадження нового Порядку визначення плати за користування вагонами під час вантажних операцій

Перевезення вантажів на сьогодні – єдина прибуткова діяльність «Укрзалізниці», керівництво якої намагається змусити грати усіх її користувачів у вигідну для себе гру, а раптом правила не влаштовують – шукайте інший варіант. Не залишаючи жодного вибору для бізнесу «приймайте правила або виходьте з гри».

«Бізнес-Варта» відстоюючи право підприємців на належні умови перевезення, активно взаємодіє з Антимонопольним Комітетом України.

Ми детально обґрунтовували у своїх зверненнях можливі негативні наслідки впровадження нової редакції Договору про надання послуг з організації перевезення вантажів залізничним транспортом (який АТ «Укрзалізниця» планував запровадити з 1 квітня 2020 року). Нами були направленні відповідні листи до Міністерства інфраструктури України та Антимонопольного Комітету України, яким і розпочато перевірку дотримання АТ «Укрзалізниця» вимог Закону України «Про захист економічної конкуренції».

До теми: ТОП-5 маніпуляцій ПАТ «Укрзалізниця» з розміром тарифів – В.Ткачов

26 березня 2020 року Антимонопольним комітетом України проведено аналіз редакції Договору про надання послуг з організації перевезення вантажів залізничним транспортом, та надано ряд обов’язкових до розгляду рекомендацій АТ “Укрзалізниця” по зміні умов співпраці з бізнесом, задля створення належних умов перевезення.

Обов’язкові до розгляду рекомендації АТ “Укрзалізниця” спрямовані на запобігання порушення законодавства:

  • утриматися від впровадження нового договору, окремі умови якого при наявності ознак монопольного становища УЗ на ринку перевезення вантажів залізничним транспортом у межах України, можуть призвести до ущемлення інтересів інших суб’єктів господарювання, що було б неможливим за умов існування значної конкуренції на цьому ринку;
  • продовжити термін дії чинного договору про надання послуг з організації перевезення вантажів до моменту завершення доопрацювання нової редакції договору з урахуванням зауважень і пропозицій наданих операторами ринку вантажних перевезень.

Договір АТ «Укрзалізниця» порушував не тільки вимоги антимонопольного законодавства, а й права та законні інтереси суб’єктів господарської діяльності, які є замовниками послуг з вантажних перевезень залізницею.

У ході протистояння недопущення реалізації дискримінаційного Договору, керівник Комітету Логістики ГО «Бізнес-Варта» Валерій Ткачов брав участь у п’яти офіційних зустрічах з менеджментом АТ «Укрзалізниця», де відкрито озвучував позицію підприємців, щодо «драконівських» умов перевезень вантажів.

До теми: Укрзалізниця перетворюється в монопольного бога та вершителя доль…

Нагадаємо, що 13 лютого 2020 року з метою врегулювання відносин між перевізником та суб’єктами господарювання у сфері вантажних перевезень на засіданні правління АТ «Укрзалізниця» було затверджено нову редакцію Договору про надання послуг перевезення вантажів залізничним транспортом.

Детальним вивченням нової редакції цього Договору юристами ГО «Бізнес-Варта» виявлено ряд прогалин та зловживань монопольним становищем на ринку вантажних перевезень з боку АТ «Укрзалізниця».

Зокрема, перш за все, це стосується самої організаційно-правової форми такого Договору, який укладається у вигляді договору приєднання.

Тобто, АТ «Укрзалізниця», будучи єдиним монополістом на ринку вантажних перевезень в Україні, самостійно визначає усі істотні умови договору, які суб’єкт господарювання, як друга сторона Договору, не вправі змінити. А такими істотними умовами є основні складові Договору (які досить суттєво впливають на взаємовідносини між вантажовідправником (вантажоодержувачем) і перевізником) є:

  • вартість вантажних перевезень;
  • порядок проведення розрахунків;
  • відшкодування витрат;
  • внаслідок затримання вагонів або у зв’язку з недотриманням строків перевезення вантажу,
  • порядок очищення та повернення вагонів;
  • стягнення додаткової плати за подачу/забирання вагонів, тощо.

Таким чином, вантажовідправники (вантажоодержувачі) поставлені в такі рамки, що вони або приймають всі подані АТ «Укрзалізниця» умови Договору, або змушені шукати альтернативу вантажним перевезенням залізницею, в т.ч. автомобільним, морським (річковим) транспортом, що в свою чергу, досить суттєво впливає на ціноутворення продукції, оскільки в її вартість для кінцевого споживача включається затрати, пов’язані з її доставкою. 

Окрім того, новий Договір мав мінімізувати відповідальність перевізника перед замовником послуг, зокрема, за недотримання строків вантажних перевезень, пошкодження приватного вагонного складу, за незбереження вантажів, при цьому значною мірою збільшено відповідальність клієнта перед АТ «Укрзалізниця» та введено ряд нових штрафних санкцій для замовників цих послуг за порушення умов Договору. Таким чином, вказаний Договір не відповідав принципу «дзеркальної відповідальності» між сторонами.

Асоціаціація «Бізнес-Варта» й надалі буде стояти на сторожі захисту прав та інтересів суб’єктів господарської діяльності у взаємовідносинах з АТ «Укрзалізниця».

До теми: Скільки і як крадуть в ПАТ «Укрзалізниця»?

Сьогодні ми  маємо готовність і необхідну кваліфікацію, аби відстоювати права членів нашої Асоціації не лише на рівні законодавчої та виконавчої влади, а й у судах. За необхідності та бажання бізнесу – це буде зроблено.

 

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *