«Подвійні стандарти» антикорупційних прокурорів чи свідоме «злиття матеріалів кримінального провадження»

Громадська організація «Бізнес-Варта» в процесі своєї діяльності неодноразово стає на захист інтересів представників бізнесу, постраждалих як від протиправних дій організованих злочинних груп, так і від бездіяльності  представників органів державної влади.

Зокрема, юристи ГО «Бізнес-Варта» домагаються справедливості у справі про шахрайське заволодіння посадовцями ПАТ «Креатив» майном ТОВ «Інформаційно-торговий дім – ЛС» (далі ТОВ «ІТД-ЛС») на загальну суму понад 37 млн. грн.

І все б нічого, якби на сторону шахраїв – посадових осіб ПАТ «Креатив», не стали службові особи Спеціалізованої антикорупційної прокуратури, покликані забезпечувати дотримання законності на всій території України, рівності усіх громадян перед Законом, незалежно від майнового та соціального статусу, а не лобіювати за матеріальну винагороду інтереси підозрюваних у кримінальних провадженнях.

За результатами вивчення матеріалів кримінальних проваджень та судових справ, юристами ГО «Бізнес-Варта» було викрито злочинну схему незаконного привласнення майна суб’єктів господарської діяльності, неправомірного отримання кредитних коштів, як у державних, так і комерційних банківських установах, а також незаконного відшкодування податку на додану вартість з державного бюджету.

До теми: Весна прийшла. Кого саджати? Частина 1 «Про НАБУ і САП»

Зокрема, нами встановлено, що посадовими особами ПАТ «Креатив», в особі голови правління Давидова Ю.Г., генерального директора Бойка О.М., під чітким керівництвом фактичного його власника – депутата Верховної Ради України IV-VII скликань Березкіна С.С. в процесі здійснення господарської діяльності розроблено стійку злочинну схему привласнення майна суб’єктів підприємницької діяльності аграрної сфери економіки, з метою отримання без подальшого повернення кредитних коштів державних та комерційних банків, таких як «Укргазбанк», «Укрексімбанк», «Ощадбанк» та «Піреус Банк», а також проведення фінансових оборудок між фіктивними підприємствами для безпідставного відшкодування податку на додану вартість та легалізацію доходів, отриманих злочинним шляхом.

Так, отримавши у 2014 році на зберігання від ТОВ «ІТД-ЛС»  насіння соняшнику на загальну суму 37,4 млн. грн. без наявних правових підстав та згоди власника майна, посадові особи ПАТ «Креатив» здійснили його переробку в готову продукцію (соняшникову олію та шрот), після чого, використали її, в якості застави для отримання кредитних коштів в держаних та комерційних банках на загальну суму понад 16 млрд. гривень.  

Крім того, реалізувавши виготовлену продукцію з насіння, взятого на зберігання у ТОВ «ІТД-ЛС» за кордон, яке, в свою чергу, було предметом застави по кредитних договорах з державними та комерційними банками, посадовці ПАТ «Креатив» незаконно відшкодували з державного бюджету  податку на додану вартість на загальну суму понад 6 млн. грн.

Всі ці злочинні дій вчинялись «на очах» у правоохоронних та контролюючих (податкових) органів, які зовсім не спішили вживати заходів реагування для зупинення та перешкоджання вчинення незаконних дій посадовцями ПАТ «Креатив», спрямованих на привласнення не тільки коштів суб’єктів господарської діяльності, а й державного бюджету.   

За результатами неодноразових звернень до правоохоронних представників потерпілої сторони – ТОВ «ІТД-ЛС» було досягнуто певної мети – у серпні 2015 року до Єдиного реєстру досудових розслідувань були внесені відомості за фактом привласнення посадовцями ПАТ «Креатив» чужого майна, вчиненого в особливо великих розмірах групою осіб, за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч.5 ст. 191 КК України.

Цікавою з точки зору законності була позиція деяких прокурорів Кіровоградської місцевої прокуратури, якими здійснювалось процесуальне керівництво у вказаному кримінальному провадженні.

Так, за результатами вивчення надісланого слідчим для вивчення та погодження в порядку КПК України письмового повідомлення про підозру голові правління ПАТ «Креатив» Давидову Ю.Г., процесуальним керівником – прокурором Кіровоградської місцевої прокуратури Козирем Є.М. 19.12.2016 винесено завідомо незаконну постанову про відмову в погодженні письмового повідомлення про підозру голові правління ПАТ «Креатив» Давидову Ю.Г. за ч. 5 ст. 191 КК України.

Однак, уже через півтора роки, чи то за результатами втручання з боку  керівництва вищестоящої прокуратури, до якої представниками ГО «Бізнес Варта» та ТОВ «ІТД-ЛС» направлено десяток скарг на дії прокурора Козира Є.М., чи то за результатами об’єктивного та неупередженого вивчення матеріалів кримінального провадження новим процесуальним керівником – прокурором Кіровоградської місцевої прокуратури Рублею В.В. 23.05.2018 погоджено письмове повідомлення про підозру Давидову Ю.Г. за ч.5 ст. 191 КК України.

В подальшому, коли досудове розслідування у даній справі уже йшло до свого логічного завершення та мало бути направлено з обвинувальним актом до суду для розгляду по суті, Генеральною прокуратурою чомусь прийнято рішення про неналежне проведення досудового розслідування слідчим відділом Кропивницького ВП ГУ НП у Кіровоградській області у вказаному кримінальному провадженні, а його матеріали для забезпечення проведення «об’єктивного та неупередженого» досудового слідства передано до Національного антикорупційного бюро України, при тому, що жодних підстав, передбачених ст. 216 КПК України, які б давали право НАБУ здійснювати досудове розслідування у даному провадженні – були відсутні.

І вже при здійсненні досудового розслідування Національним антикорупційним бюро України, за «чіткого» процесуального керівництва з боку Спеціалізованої прокуратури, слідство пішло за тим сценарієм, який був вигідний лише злочинцям ПАТ «Креатив», які привласнили майна майже на 40 млн. грн. та вищого керівництва Генеральної прокуратури, якими і були незаконно передані матеріли для їх подальшого «злиття» та виправдання осіб, які повинні були відповідати перед судом за свої дії.

Так, прокурор САП Мусіяка В.В., при наявному в матеріалах справи письмовому повідомленні про оголошення Давидову Ю.Г. підозри у вчиненні злочину, передбаченого ч.5 ст.191 КК України, за результатами вивчення вищевказаних матеріалів кримінального провадження, 21.12.2019 умисно виніс, завідомо незаконну постанову про закриття кримінального провадження, «побачивши» в діях останнього ознаки цивільно-правових відносин.

Таких випадків, де б посадова особа органів прокуратури закривала б справу при наявному повідомленні особи підозри у вчиненні злочину, на всю Україну не набереться і з десятка.

Логічною навіюється думка про те, а скільки ж треба було Давидову Ю.Г. віддати посадовцям Спеціалізованої антикорупційної прокуратури з 37 мільйонів незаконно відібраних у ТОВ «ІТД-ЛС» гривень, для того, щоб вони за результатами п’ятирічного терміну проведеного слідства – побачили в його діях ознаки цивільно-правових відносин, і якими ж мають бути цивільні правовідносини, де одна сторона протиправно та безкарно привласнює майна на 37 млн. грн.

Громадською організацією «Бізнес-Варта» буде вжито всіх можливих заходів по недопущенню такого свавілля з боку посадовців Спеціалізованої антикорупційної прокуратури та ПАТ «Креатив» за для забезпечення принципу невідворотності кримінальної відповідальності – адже кожна особа, в діях якої є склад злочину, повинна нести кримінальну відповідальність.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *