Які перспективи українського прапора в судноплавстві?

Останні дні Україна була занурена в головні для нашої країни свята, всюди майорів синьо-жовтий прапор. Він прикрашав площі, державні установи, аеропорти і морські порти, вулиці і будинки.

Але ось уже багато років побачити державний прапор на судні можна в основному в українських портах при заході іноземних суден, адже за міжнародними правилами, перебуваючи в територіальних водах прибережної держави, необхідно піднімати його прапор.

Порівняємо цифри! У 2020 році, за даними UNCTAD, під прапором України налічувалося 410 самохідних торгових суден водотоннажністю 361 тис. т. При цьому в 1990 році на балансі одного тільки Чорноморського морського пароплавства перебувало 295 морських суден різного класу з сумарним водотоннажністю 5 млн т. і близько 1,1 тис. одиниць допоміжного флоту. Звичайно, у нас є морські компанії, судна яких ходять під українським прапором. Є портофлот. Але це мізер в порівнянні з тим багатством, яке нам дісталося після розвалу Союзу.

Трагічна і необоротна втрата або ситуацію можна змінити?

Повернути Чорноморське морське пароплавство або відродити Українське дунайське пароплавство неможливо, це факт. Але можна створити умови, при яких іноземні судновласники захочуть реєструвати судна в Україні.

Сьогодні це де-юре неможливо, оскільки ст. 32 КТМ говорить про те, що «Право плавання під Державним прапором України має судно, яке є державною власністю або перебуває у власності фізичної особи — громадянина України, а також юридичної особи в Україні, заснованої виключно українськими власниками, або судно, яке знаходиться у цих осіб на умовах договору бербоут-чартеру».

Щоб зареєструвати судно в Державному судновому реєстрі, необхідно зібрати неймовірну кількість папірців і місяць чекати поки їх розгляне Морська адміністрація. У той же час, в Болгарії, Румунії, Грузії та інших країнах, можна отримати право плавання під їх прапором за допомогою електронних сервісів за 2-3 дні.

Зареєстрували судно? Супер! Тепер питання митного оформлення. Імпорт потягне за собою сплату 20% ПДВ і 5-15% мита. Тобто при вартості судна 10 млн дол., Потрібно сплатити близько 3 млн дол. За український прапор. У провідних морських державах за реєстрацію стягується збір у кілька тисяч доларів.

Які перспективи у нашого прапора при таких умовах? Риторичне питання.

Для повноцінного розвитку українського флоту необхідний комплекс заходів, що включає підтримку суднобудування, лібералізацію податкових і митних вимог, спрощення процедур реєстрації. Досягти цього можна лише консолідувавши сили народних депутатів (в першу чергу транспортного комітету), МІУ і профільних морських фахівців.

І якщо почати вже сьогодні, то через 5-10 років суден під прапором України може стати в 2 рази більше.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *