Через рейдерство продукція Хорольського комбінату дитячого харчування може бути небезпечною для життя

Діти – продовження кожного з нас! І це природно коли кожні батьки хочуть дати своїм чадам найкраще, особливо це стосується продуктів харчування. Всі у кого є діти знають, що особливого харчування потребують немовляти, які з’явилися на світ та стрімко його пізнають. Для їхнього розвитку ми намагаємося дати найкраще. Згадайте цей період коли ви вивчаєте увесь ринок продуктів дитячого харчування і намагаєтесь знайти найкраще. Спочатку звісно найкраще кожен намагається знайти вітчизняного виробництва, оскільки ця продукція в рази дешевша ніж закордонна. І як ви розчаровуєтесь, коли розумієте, що нашому вітчизняному ринку, мало що вдається вам запропонувати на вибір серед цієї продукції.

Здавалося б, державі потрібно було прикласти максимум зусиль для розвитку цього напрямку на своєму рівні, ухвалити спеціальні програми для підтримки, нажаль, не багатьох вітчизняних виробників дитячого харчування, та й сприятливі умови створити для інвесторів цієї галузі. Однак, в цьому напрямку поки що досягнень на державному та урядовому рівнях мало. Разом з тим, в сфері дитячий продуктів харчування досить успішно працюють рейдери. Як це б сумно не виглядало, однак вони запроваджують свої брудні сфери вже й в цій сфері виробництва. Якщо раніше їхня діяльність була спрямована більше на відбір земельних ділянок, квартир, невеликих фермерських господарств, підприємств, то сьогодні вони вже настільки знахабніли, що забирають бізнес вартістю в десятки мільйонів доларів, які вкладено іноземним інвестором.

Наша держава останнім часом веде активну боротьбу за якість вітчизняної продукції. Ми навіть реформували систему контролю якості продуктів харчування. Ліквідували масу контролюючих органів та дозвільних документів, щоб створити сприятливі умови для бізнесу та зменшити тиск держави на виробників постійними перевірками. Однак надзвичайно важливе питання – захисту інвесторів та бізнесу від нападів рейдерів – залишилося поза увагою на державному рівні.

Фото: Надано автором

Від ідеї до останньої цеглини потужного комбінату.

За рішенням уряду колишнього СРСР, відповідно до постанови Ради Міністрів у місті Хорол Полтавської області в далекому 1965 року розпочато будівництво спеціалізованого заводу по виробництву дитячого харчування.

Вибір саме Полтавської області зумовлений вигідним стратегічним розташуванням регіону і тим, що на той час він був найрозвинутішим у сільськогосподарському відношенні. На родючих чорноземах створена добра кормова база для молочного тваринництва. Також приділялась увага межуванню з трасою союзного значення: Київ — Харків — Довжанський — Ростов-на-Дону та залізничною гілкою Південної залізниці.

У червні 1972 року будівництво «Хорольського заводу по виробництву сухих молочних продуктів дитячого харчування» потужністю 100 тонн переробки молока в зміну закінчено. Встановлене обладнання дозволило організувати виробництво продукції на високому рівні механізації та автоматизації. Забезпечити закритий ізольований від зовнішнього середовища технологічний процес по виробництву продуктів дитячого харчування. Згодом завод було перейменовано в «Хорольський молококонсервний комбінат дитячих продуктів».

Для забезпечення виробництва сировиною за підприємством закріплюється сировинна зона із 3-х адміністративних районів Полтавської області: Хорольського, Семенівського, Оржицького. Якщо сказати коротко то завод мав постійний розвиток, розширював асортимент своєї якісної продукції, яка користувалася широким попитом.

1991 рік увійшов в історію комбінату як рік переходу у юрисдикцію України, оскільки наша держава стала незалежною і тому підприємство вийшло зі складу «Союзконсервмолоко». Після цього майже три роки з 1993 по 1996 роки проходить процес приватизація підприємства, оцінка його цілісного майнового комплексу, продаж акцій. ВАТ «Хорольський молококонсервний комбінат дитячих продуктів» отримує документ про те, що державної частки у статутному капіталі не залишилося.

Нове життя в приватних руках.

Усі акції підприємства було розподілено між робітниками підприємства, а головою правління було обрано Михайла Гавриленкова. В час коли відбувалися зміни форми власності та переходу України в новий статус – незалежної держави, частка присутності продукції підприємства зменшилася з 55% до 25%.

Саме в цей період підприємство купує приватний інвестор ТОВ «Нутрітек», який придбав 84,4% акції та сплатив за них 15 млн. доларів. За рішенням нового власника усі акції підприємства було передано на баланс компанії «Хотікс ЛТД». Варто зазначити, що політика нового власника була абсолютно лояльною по відношенню до робітників підприємства і особливо фахівців, які там пропрацювали вже багато років. На своїй посаді із збереженням усіх привілеїв та зарплатні в 5 тис.доларів залишився й Михайло Гавриленков.

У підприємства розпочався новий період розвитку. На 5 млн. доларів було закуплено та встановлено нове надсучасне обладнання, випущено ряд видів нової продукції. Проведена модернізація виробничих потужностей Хорольського комбінату, допомогла вийти йому на масове виробництво продуктів, які не потребують варіння.

На той період наша держава мала два гіганта з виробництва продуктів дитячого харчування ПАТ «Хорольський молококонсервний комбінат дитячих продуктів» та ВАТ «Балтський молочноконсервний комбінат дитячих продуктів», які ділили між собою увесь ринок дитячого харчування. Однак, якщо Балтський комбінат в 2013 році був визнаний банкрутом, то Хорольський комбінат завдяки правильним та ефективним діям інвестора тільки набирав обертів. Щорічний прибуток підприємства складав 3 млн.доларів.

Крім того, міноритарним акціонером Хорольського комбінату стає громадянин США та компаньйон інвестора – Джеймс Адамсон, який також вніс свою частку в розвиток підприємства та визнання його продукції на світовому ринку.

ПАТ «Хорольський молококонсервний комбінат дитячих продуктів» набрав надзвичайну цінність не тільки для його власників, оскільки в нього було вкладено значні кошти, а й для ринку дитячого харчування України.

Товариство було єдиним підприємством-виробником дитячого і спеціального харчування в Україні, що спеціалізується на виробництві продукції, у першу чергу для малюків від перших днів життя.

Крім того, якість та безпечність продукції була підтверджена сертифікатами Міжнародної системи управління безпечністю та якістю харчових продуктів — НАССР (ДСТУ ІSО 22000) та ІSО (ДСТУ ІSО 9001). Продукти Комбінату, а це суміші сухі, дитяча вода ТМ «Малиш», ТМ «Малютка», ТМ «Малишка», у тому числі для дітей від перших днів життя, займали на ринку дитячого харчування вагомий сегмент – близько 50%.

Фото: Надано автором

Фото: Надано автором

Фото: Надано автором

Фото: Надано автором

Однак саме в цей період коли підприємство стрімко розвивалось і стрімко збільшувало свої прибутки, голова правління Михайло Гавриленков, з невідомих причин, подає судовий позов з вимогою повернути підприємство, оскільки інвестор не виконує свої обов’язки з ефективної роботи та розвитку Комбінату.

Ви скажете, що це просто абсурд і такого не може бути, і я б з Вами абсолютно погодився. Однак, як виявилося в нашій державі можливо все.

З лідера виробництва в аутсайдери ринку

Протягом двох років з 2013 по 2015 рр. в судовому порядку власник 84,4 % акцій підприємства, доводив своє законне право на бізнес, в який вже вкладено десятки мільйонів доларів. І в 2015 році рішенням суду встановлено справедливість в цій справі, а усі докази та звинувачення в бік інвесторів не було доведено та підтверджено. Однак не все було так просто!

Для захисту своїх прав в судах інвестором було найнято юридичну компанію «Остапов і Партнери» безпосередньо адвокатів Івана Міщенко та Влада Резнікова. Які вирішили іншим способом забрати підприємство у власника.

Таким чином фактично здобувши перемогу на суді, юристи отримують довіру власника і пропонують включити їх до складу наглядової Ради Хорольського комбінату. Ставши активними членами управлінської команди підприємства, вони наполягають на призначенні нового директора Комбінату і ним стає Віталій Ільницький.

Цим людям, які працювали за вже заздалегідь підготовленою схемою не знадобилося багато часу, щоб втілити в життя всій план. Лише будучи два місяці на посаді генерального директора Комбінату Віталій Ільницький разом з Іваном Міщенко та Владом Резніковим проводять фіктивні збори не повідомляючи власників та усіх інших членів Наглядової ради. На зборах вони приймають рішення про відчуження акцій підприємства.

І таким чином починаючи з 2015 року Хорольський комбінат почав жити зовсім іншим життям. Шлях розвитку підприємства змінився на занепад та постійні судові тяганини, в яких справжній власник вже три роки поспіль намагається довести свої права на підприємство. А вже в жовтні 2015 року відбувся силовий захват підприємства.

Крім цього, від такої роботи страждають працівники заводу, яких там працювало 340 осіб до початку рейдерських атак. Не витримавши знущань над собою весною 2016 року більше сотні заводчан вийшли на акцію протесту. На годину зневірені люди перекрили рух транспорту автошляхом міжнародного значення Київ–Харків. Наступного дня вони повторили акцію протесту і кількість протестуючих зросла щонайменше вдвічі. Працівники вимагали повернути незаконно відчужене новим керівництвом майно його законним власникам, припинити масове звільнення людей і знищення підприємства.

Як повідомили самі працівники Комбінату попри те, що продукція підприємства користується неабияким попитом і її купують прямо з конвеєра, з початку 2016 року тут утричі зменшили закупки молока. «Незаконне» керівництво заводу говорить про зменшення фонду заробітної плати, а відтак про вимушене скорочення працівників. Працівники права голосу не мають, у першу чергу звільняють тих, хто не погоджується із діями керівництва. Тим працівникам, які підтримують акції протесту, заблокували магнітні перепустки, тепер на роботу вони потрапити не можуть.

Фото: Надано автором

Неприпустимим є і той факт, що повністю розграблено лабораторія заводу і вона взагалі зачинена, а на підприємстві продовжують приймати молоко без жодних аналізів і лабораторних висновків про його якість і безпеку.

Люди розповіли, що на підприємстві планували запустити нову лінію із виробництва дитячих соків, уже облаштували приміщення і завезли нове обладнання. На даний час все воно вивезене у невідомому напрямку.

Фото: Надано автором

На заводі оселилися “зелені чоловічки”. Так місцеві мешканці та працівники заводу називають озброєних чоловіків у камуфляжі, котрі від жовтня 2015-го оселилися на підприємстві. Заводчани стверджують, що вони харчуються за рахунок підприємства та отримують зарплату в рази більшу від профільних працівників. Це при тому, що з 1 грудня 2015 року працівникам підприємства відмінили усі надбавки та урізали зарплати. Цих так званих «охоронців» оселили у приміщенні лабораторії, з якої розкрадено обладнання. Працівники заводу з жахом кажуть, що тепер білосніжні кахлі на підлозі і стінах, стеля зі спеціальним освітленням повністю знищені, а пластикові вхідні двері прострелені.

Фото: Надано автором

Схема рейдерства

Вся історія – немов гостросюжетний фільм під назвою «Замовна справа» наповнений фантастичною сюжетною лінією.

Фото: Надано автором

Тож рухоме та не рухоме майно підприємства було подрібнено і 24 договорами продано трьом фіктивним компанія, які в свою чергу перепродали акції підприємства зовсім іншій офшорній компанії. Яка створивши фіктивні борги подає документи на оголошення підприємства банкрутом. Тим часом уся виробнича та фінансова діяльність здійснюється через створені двійники – ТОВ «Хорольський молококонсервний комбінат дитячих продуктів» та торговий дім підприємства. Таким чином юридично ПАТ Хорольський комбінат є збитковим і практично банкрутом, а от ТОВ Хорольський комбінат – процвітаюче підприємство, яке орендує у рейдерів усе підприємство та здійснює виробничу діяльність.

Все йде до того, що рейдерська група працює над тим, щоб юридично знищити підприємство, а все його майно залишиться у власності двійника, до якого справжні власники вже не матимуть жодного відношення. Єдине, що сьогодні стримує рейдерів, щоб завершити свій рейдерський план – це діючі кримінальні справи відповідно до яких накладено арешт на все майно підприємства.

Як повідомили власники підприємства, слідство Генеральної прокуратури України до певного часу велося дуже ефективно. І навіть планувалося вручення повідомлення про підозру у вчиненні кримінального правопорушення чотирьом причетним особам до рейдерства – Івану Міщенко, Владу Резнікову, Андрію Подольському і Віталію Ільницькому. Однак, в грудні минулого року рух слідства зупинився. Слідчий призупинив будь-які свої дії не пояснюючи причину такої бездіяльності.

Далі – напередодні розгляду справи ПАТ «Хорольський молококонсервний комбінат дитячих продуктів» на Міжвідомчій комісії з питань захисту прав інвесторів, протидії незаконному поглинанню та захопленню підприємств, яка відновила свою роботу при Кабміні, справу раптово з розгляду ГПУ передають на місцевий рівень в місто Хорол, де вона зараз і перебуває, що є надзвичайно дивним.

Справжні власники підприємства кажуть, що усі події ведуть до того, що дано вказівку перекваліфікувати справу з рейдерського захоплення на корпоративний конфлікт.

Фото: Надано автором

PS: Фальсифікація документів, продаж акцій, підкуп державних структур, силовий захват, незаконне внесення даних до Єдиного держреєстру і т.д. Все це нагадує гру, але дуже сумну, коли ти розумієш, що це відбувається в країні де ти живеш і твої рідні. Одне можна сказати точно, що свавілля на підприємстві такого рівня не може проходити поза увагою держави і певних державних структур, які з не відомих причин чомусь не мають бажання встановити істину в цій справі.

За інформацією, яка була надана власниками підприємства основними фігурантами, які причетні до рейдерства на ПАТ «Хорольський молококонсервний комбінат дитячих продуктів» є Іван Міщенко, адвокат, нещодавно призначений на посаду судді Верховного Суду України, Влад Резніков, адвокат, Артем Подольський, власник ПАТ «ТАКО» та Віталій Ільницький, директор підприємства з липня 2016 по вересень 2016.

Де край цього свавілля? Чого варто очікувати з приходом нового дня? Мені здається, що настав саме той час, коли вся Україна чекає відповідей на ці запитання!

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *