Аграрні асоціації закликають президента підписати законопроект №7403-д у найкоротші терміни

Громадська спілка «Всеукраїнський аграрний форум» від імені своїх членів: Всеукраїнської Аграрної Ради (ВАР), Аграрного союзу України, Українського клубу аграрного бізнесу, Української аграрної конфедерації та Всеукраїнської асоціації сільських та селищних рад направили офіційне звернення на ім’я президента України Петра Порошенко проханням у найкоротші терміни підписати законопроект №7403-д, яким скасовується норма щодо НЕвідшкодування ПДВ при експорті сої та ріпаку для виробників, які самостійно поставляють ці культури за кордон.

Про це повідомляє прес-служба ВАР.

«Для вітчизняних аграріїв прийняття Верховною Радою законопроекту №7403-д є проміжним результатом довготривалої боротьби за справедливі правила гри. У випадку ветування даного законопроекту та відсутності бюджетного відшкодування ПДВ при експорті сої та ріпаку буде нанесено велику шкоду фермерам, що призведе до падіння закупівельних цін на дані культури в середньому на 16,7% і як результат, зробить їх вирощування нерентабельним. Також це сприятиме зростанню прибутків великих компаній-переробників соєвих бобів та ріпаку, які належать найбагатшим українцям і транснаціональним компаніям», — йдеться у тексті звернення.

Аграрні асоціації повідомили, що наразі по Україні вже спостерігається скорочення посівних площ під сою і за попередніми прогнозами скорочення складе близько 10%. За даними Мінагрополітики, станом на 23 травня соєю засіяно тільки 83% прогнозованих раніше площ, що значно поступається показнику минулого року.

У зверненні зазначається, що у випадку відсутності відшкодування ПДВ при експорті, ряд компаній, підприємств і фермерів, будуть вимушені ще більше скорочувати посівні площі під сою та ріпак вже в наступному році. Асоціації наголошують, що цьогоріч скорочення посівних площ не таке суттєве, адже більшість фермерів ще восени почали готувати землю під посіви сої і при зміні структури посівних площ понесли б додаткові збитки, які оцінювалися компаніями в 800 — 1350 грн/га.

Окрім того, скасування відшкодування ПДВ при експорті відповідних олійних культур є грубим порушенням зобов’язань, які Україна взяла на себе при вступі до СОТ і підписанні Угоди про Асоціацію з Європейським Союзом.

Нагадаємо, 22 травня за прийняття законопроекту №7403-д за основу і в цілому проголосували 249 народних депутатів при необхідному мінімумі у 226 голосів. Однак повернення відшкодування ПДВ тільки для експортерів, передбачене нормами законопроекту №7403-д, є лише частковим вирішенням «олійного питання», оскільки дрібні фермери не зможуть формувати великі партії сої для експорту.

Депутати розглянули також законопроект №7403-2, на прийнятті якого наполягали аграрії. Ним пропонувалось скасувати дискримінаційні правки та повернути відшкодування експортного ПДВ для усіх виробників олійних. Його підтримали 15 обласних рад, міжнародні організації, провідні експерти галузі. Але зрештою за його прийняття проголосували лише 110 депутатів.

Заради відновлення справедливості і захисту прав малих сільгоспвиробників, щойно президент підпише ухвалений законопроект №7403-д, та його норми будуть внесені у Податковий кодекс, ВАР розробить проект закону, відповідно до якого малі аграрії зможуть об’єднуватись у кооперативи і експортувати олійні через ці об’єднання, отримуючи відшкодування ПДВ.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *