Чому бізнесу варто прийти на антирейдерський форум 3 серпня у Києві

3 серпня 2018 року у Києві відбудеться великий Антирейдерський форум. Його організовують ГО «Бізнес-Варта», Всеукраїнська аграрна рада (ВАР). Чому ми скликаємо цей форум? Тому що ситуація із рейдерством в Україні катастрофічно погіршується. В офіційному звіті прокуратури (2 липня 2018 року) ми бачимо статистику зростання випадків рейдерства. Так, за 2017 рік офіційно зафіксували 400 таких випадків. За даними ж «Бізнес-варти», цифра значно більша. Вона базується на тенденції останніх двох років, яка вказує на зростання у 1,5 рази. Тож, наприкінці 2018 року ризикуємо отримати не 400, а 700-800 випадків силового захоплення. Правдивість таких оцінок підтверджують і дані з Opendatabot (платформа для роботи з відкритими даними): з 2013 року в Україні відбулося 1690 рейдерських захоплення, причому 539 — за останні півтора року. Найчастіше захоплення відбуваються у місті Києві та Київській області (за останні 5 років зареєстровано 412 атак), на другому місці — Дніпропетровська (133) та Львівська (89) області. Такі темпи свідчать про те, що наразі усі спроби зупинити рейдерів в Україні не мають успіху. Як це змінити на всіх ланках? Відповідь шукатимемо на форумі, куди запросимо Першого віце-прем’єр-міністра Степана Кубіва, 15 народних депутатів, керівництво Мін’юсту,  правоохоронних органів та інших дотичних до боротьби з рейдерством структур. Мета форуму: надати поштовх, знайти нові можливості та підходи у боротьбі з рейдерством в Україні. Під час форуму відбудеться кілька ключових панелей, які мають на меті 3 основні кроки:

 

Перший крок — показати, що вже зроблено у боротьбі з рейдерством, а що ще ні. Для цього ми запросили на першу панель голову Антирейдерської міжвідомчої урядової комісії Степана Кубіва. Очікуємо, що разом з ним і бізнесом ми почуємо підсумки її роботи та окреслимо нові завдання. Адже, з одного боку, ця комісія допомогла десяткам, а може й сотням підприємств уберегтися. З іншого — її робота так і не призвела до конкретних покарань рейдерів. Більшою мірою, це якраз питання не до голови Комісії, а до співробітників поліції, реєстраторів, нотаріусів, але бізнес хоче розуміти, що та як сьогодні уряд робить, аби захистити їх. Крім того, на цій панелі за участю Степана Кубіва ми розберемо практичні випадки силових захоплень, де є порушення у прийнятті рішення, зловживання та невиконання службових обов’язків. Будуть задіяні експерти, адвокати, представники «Бізнес-Варти», Нацполіції, Мін’юсту, Генпрокуратури. Саме на дії Мін’юсту припадає 50% всіх проблем з рейдерством. Майже кожен випадок рейдерства відбувається за втручання відповідних реєстраторів та за умови бездіяльності відповідної комісії при міністерстві.

Другий крок — порушення законодавства. Ми даємо можливість усім членам згаданих асоціацій та бізнесменам публічно на Форумі розказати про власний досвід у ситуаціях із силовими захопленнями підприємств. Хто готовий говорити — будь ласка, платформа буде організована 3 серпня. Важливо, щоб про ці випадки почули чиновники, яких ми й запрошуємо на форум. Звісно, що юристи та працівники «Бізнес-Варта» перед форумом перевірять відповідні кейси від бізнесу, щоб у них не було кількох правд.

Третій крок — у рамках форуму працюватиме відкрита Громадська приймальня депутатів, членів усіх організації-організаторів, а також юристів та наших компаній-партнерів. Ми прийматимемо заявки від всіх постраждалих, які публічно розкажуть про свої проблеми. Неважливо, чи це стосується трьох паїв, чи 5 тис. га. Якщо власники готові надати відповідні документи про силове захоплення, тоді їхні звернення зафіксують, і через систему запитів від народних депутатів, «Бізнес-Варти» та асоціацій ми запустимо їх у роботу. Важливий момент — здійснюватиметься онлайн-трансляція та запис усіх звернень постраждалих у спеціальному прес-центрі. Що на виході?

  1. Перезапуск роботи Антирейдерської міжурядової комісії, такий собі апдейт. Її керівництво та учасники мають зрозуміти, що треба посилити діяльність. Передусім, це означає зміну графіку зустрічей комісії: зустрічатися не раз на 1-2 місяці, а значно частіше.
  2. Створити єдиний оперативний штаб протидії рейдерству та незаконному тиску на бізнес. До його лав увійдуть учасники цього форуму, «Бізнес-Варта», галузеві асоціації.

3.Усі звернення, які нададуть люди, відповідним чином юридично оформлять і забезпечать правовий супровід та захист. Я хочу зазначити, що публічність — це наша зброя проти тиску. Часу на мовчання немає, бо завтра може не лишитися вашої власності. Тому я ще раз закликаю усіх підприємців, які відчули на собі тиск і постраждали від дій рейдерів, приєднуйтеся до нас на форумі 3 серпня. Ви отримаєте можливість публічно сказати і дати розголос вашій проблемі. Якщо ви сьогодні не станете пліч-о-пліч на свій захист з іншими постраждалими, то завтра вже буде пізно.

Деталі про проведення форуму та участь  у ньому за телефонами: +380 (99) 615 50 00 та +380 (066) 530 04 03

Місце проведення: м. Київ, готель Ramada Encore, Столичне шосе, 103

Програма форуму додається.