Держекоінспекція саботує Постанову Уряду

Морський бізнес видихнув з полегшенням, коли Кабінет Міністрів опублікував постанову №367 від 27 березня 2019 року «Про деякі питання дерегуляції господарської діяльності», яка, зокрема, скасовувала контроль суднового ізольованого баласту та приводила діяльність Держекоінспекції у портах до вимог закону та міжнародних стандартів і договорів.

До теми: Кабмін зобов’язав екологів у портах дотримуватись міжнародних вимог

Повторне звернення народних депутатів ВРУ, бізнес-омбудсменів ГО «Бізнес-Варта» до Прем’єр-міністра України Володимира Гройсмана.

Прес-конференція на тему «Діяльність Держеконіспекції у портах – 200 млн дол збитків щороку. Коли Уряд зменшить тиск на бізнес?»

Раніше, користуючись невідповідністю та неврегульованістю певних нормативних актів, «екологи» постійно неправомірно (і як показав час, безпідставно) затримували судна, чим наносили збитки, як підприємцям, так і державному бюджету.

Але радість бізнесу тривала недовго. Незважаючи на рішення Уряду, територіальні органи Держекоінспекції саботують виконання постанови. Вже маємо факти, коли «екологи» намагалися потрапити на борт судна та відібрати проби суднових вод. Капітан, керуючись вимогами Постанови та чинного законодавства, не допустив інспекторів до перевірки. Через що представниками Держекоінспекції на нього було складено протокол про адміністративне правопорушення.

Ми розуміємо мотиви, що були і залишаються у «екологів», які затримують судна, начебто, задля перевірки, та скільки втрачав і може втратити бізнес (а як наслідок, і держава) при таких «перевірках», що провокують простої суден та невиконання договірних умов. Відтак, абсурдною є інформація, що сьогодні представники Держеконіспекції почали звертатися до поліції, мотивуючи це тим, що держава начебто недоотримує коштів від стягування з судновласника компенсацій за забруднення внутрішніх вод. При тому що жодного рішення суду про встановлений факт забруднення немає. «Екологи» навіть не зверталися до судів.

Напевно, представники Міністерства екології та природних ресурсів під управлінням Семерака О.М. вже мабуть вирішили усі екологічні проблеми, що пов’язані, скажімо, з утворенням, накопиченням, зберіганням, переробленням, утилізацією та захороненням відходів. Напевно, вже мають позитивні результати у боротьбі з незаконними сміттєзвалищами. Провели ефективні заходи щодо припинення незаконного видобутку бурштину, що має загрозливі техногенні наслідки. Мабуть, вже підрахували збитки бюджету від цього видобутку і теж звернулися із заявою до правоохоронних органів. Можливо, вже знають кількість деградованих, техногенно забруднених земель загалом, і конкретно по областях, і провели реальні заходи задля боротьби з цим та з опустеленням. Перелік таких питань можна продовжувати довго, але ми вже сформулювали їх в окремих зверненнях, під якими поставили підписи члени міжфракційного депутатського об’єднання «Бізнес-Варта».

Ми розраховуємо, що сьогодні ще діючий Прем’єр-міністр України Володимир Гройсман остаточно поставить крапку у свавіллі недоброчесних представників Держекоінспекції та прикриє корумповані схеми, що сьогодні діють в українських портах.

Детальну інформацію про ситуацію щодо саботажу Постанови та обгрунтування незаконності «діяльності» горе-екологів «Бізнес-Варта» виклала у черговому зверненні. Сподіваємося, воно буде розглянуто максимально швидко, і подібні ситуації більше не матимуть місця у портах.

Хочу нагадати, що коли бізнес втрачає терпіння, біля одного підприємця стають інші. Ми вже маємо  приклади, коли через свавілля працівника Генеральної прокуратури було заблоковано роботу одного терміналу. Але на знак його підтримки про готовність припинити експорт заявили усі інші великі термінали. Це міг бути грандіозний міжнародний скандал з невиправними репутаційними наслідками для України, як для держави-партнера.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *