Весна прийшла. Кого саджати? Частина 1 “Про НАБУ і САП”

Черговий процесуальний колапс у роботі прокурорів Спеціалізованої антикорупційної прокуратури (САП) спільно з детективами Національного антикорупційного бюро України (НАБУ).

Вибірковість в роботі вищезазначених органів викликає до них недовіру.

Помітною тенденцією є той факти, що одні справи НАБУ відновлює після закриття, інші ж – місяцями просто «відлежуються» у кабінетах, при тому що є встановлено всі факти здійснення злочину, віднайдені докази, винним особам повідомлення про підозру у вчинені цих злочинів.

Потримати кримінальну справу декілька місяців, а згодом з легкістю закрити її – реалії роботи правоохоронних, антикорупційних органів України, з якими ми вчергове стикаємось.

Сьогодні мова йде про історію, яка розпочалась у 2014 році, коли ТОВ «Інформаційно-торговий дім – ЛС» уклало договір з ПАТ «Креатив» на зберігання насіння соняшника масою 3983,15 т, загальною вартістю 37, 4 млн. грн., але повернути свій актив так і не змогли.

Також (враховуючи наші дослідження та комунікацію з представниками інших юридичних осіб, які теж є постраждалими від дій ПАТ «Креатив») припускаємо, що насіння соняшника  було «привласнено» ПАТ «Креатив» з метою  його подальшої переробки в олію соняшникову, яка послугувала заставою для отримання кредитних коштів у «Піреус Банку» на суму 16 млн. грн., які до сьогодні є також неповерненими.

Всесторонній аналіз проблеми ТОВ «ІТД –ЛС» та контроль адвокатів Бізнес-Варти даної справи дає можливість ГО «Бізнес-Варта» впевнено стати на захист порушених прав  даного бізнесу.

Стимулює до активної позиції в протидії особам, які пов’язані з ПАТ «Креатив» (Юрій Давидов) також і те, що ми зустріли ознаки задіяння підконтрольних йому підприємтсв в рейдерських захопленнях фермерських господарств, урожаю та інших активів Кіровоградської, Донецької (Донецькі підприємства захоплювали не без підтримки юристів Дрегера і, можливо, Матіоса) областях та олійнопереробного заводу на Миколаївщині. До цих прізвищ обов’язково повернусь в інших своїх матеріалах.

 Ці та інші  захоплені підприємства були втягнуті в злочинні схеми, що шкодять економіці України, які пов’язані з фіктивним ПДВ (з того, що на поверхні і лише по двох кримінальних справах – більше 2 млрд. грн. За ці гроші можна, доречі, збудувати близько 50 – ти дитячих садків) та отриманням кредитних коштів в державних та комерційних банках (таких установ за нашою інформацією, було близько тринадцяти).

Сума заборгованості перед якими сягала ще рік тому більше 16 млрд грн.

Отже, повертаємося, для початку, до проблем ТОВ «ІТД-ЛС» та їх історії. Максимально коротко і доступною мовою:
  • У 2015 році ТОВ «ІТД-ЛС» подало заяву про вчинення кримінального правопорушення до Кропивницького ВП ГУ НП у Кіровоградській області, яким за фактом злочину розпочато кримінальне провадження № 12015120020007805 від 22.08.2015 за ч.5 ст. 191 КК України. 
  • Увесь час розслідування справи усіма можливими методами затягувалось слідчими та прокурорами різних рівнів. Про те, завдяки наполегливій роботі адвокатів ТОВ «ІТД-ЛС» фігуранту злочину було повідомлено про підозру у вчиненні кримінального правопорушення.
  • У вересні 2019 року за постановою Генерального прокурора України справа передана до НАБУ для завершення розслідування та передачі справи до суду.
  • З моменту перебування справи у НАБУ, на адресу ТОВ «Інформаційно-торговий дім» 3 січня 2020 надійшла постанова прокурора Другого відділу управління процесуального керівництва, підтримання державного обвинувачення та представництва в суді Спеціалізованої антикорупційної прокуратури Мусіяки В.В. від 21.12.2019 року «про закриття кримінального провадження №12015120020007805, розпочатого за фактом розтрати посадовими особами ПАТ «Креатив» майна ТОВ «Інформаційно-торговий дім – ЛС» – насіння соняшнику на загальну суму 37, 4 млн. грн., у зв’язку із відсутністю в діях колишнього голови правління ПАТ «Креатив» ознак кримінального правопорушення, передбаченого ч.5 ст. 191 КК України.  
  • При чому, прокурором САП Мусіяка В.В виклав текст постанови, таким чином, що не складно дійти висновку щодо закриття справи в цілому, а не щодо підозрюваного, адже в постанові присутні не однозначні формулювання щодо відсутності злочину, а наявні виключно цивільно-господарські відносини.

Що дає нам підстави говорити про ймовірний захист інтересів керівників ПАТ «Креатив» прокурорами САП.

До теми: Розслідування ГО «Бізнес – Варта» стосовно взаємозв’язків у рейдерстві в Україні

Варто зазначити, що підґрунтям постанови прокурора Мусіяки В.В. стали поясненнях самих посадових осіб ПАТ «Креатив» щодо відсутності в їхніх діях складу злочину (яка по суті є виключно позицією захисту в даному випадку і не підкріплена доказами).  

Позиція прокурора і підозрюваного у цій справі однакова – це не злочин,  а виключно господарсько-договірні правовідносини:
  • Незважаючи на те, що посадовці та власники ПАТ «Креатив» не мали наміру повертати взяте на зберігання насіння соняшника; 
  • За твердженням прокурора САП і підозрюваного, потерпілі мали усвідомлювати, що все взяте на зберігання насіння відразу буде перероблено. Але ж ні насіння, ні грошей, отриманих  за їх  переробку  ТОВ «ІТД-ЛС» так і не отримало;
  • Відповідно до нинішніх обставин потерпіла сторона «Інформаційно-торговий дім – ЛС» подала скаргу на дії прокурора САП щодо закриття кримінальної справи;
  • Наразі відбувся розгляд справи у Вищому антикорупційному суді України. Суд постановив закрити справу за скаргою ТОВ «ІТД-ЛС» з процесуальних підстав;
  • Постраждалі від злочину подали апеляційну скаргу до Апеляційної палати  Вищого антикорупційного суду України, слухання по якій відбудеться 19 березня 2020 року.
Ми переконані, що закриття таких справ –  це службовий злочин по відношенню не лише до постраждалого підприємства, а й до всієї держави.

На дії прокурора САП Мусіяки В.В. Товариство «Інформаційно-торговий дім – ЛС» подало заяву про злочин до Державного бюро розслідувань щодо перевищення останнім своїх службових повноважень. Та лише через суд нам вдалося зобов’язати ДБР внести   відомості до ЄРДР  та розпочати розслідування щодо діяльності прокурора.

Два роки «Бізнес-Варта» присвятила війні на захист бізнесу від рейдерства та захист економіки країни.

До теми: Відповідальність недоторканних? Заява про злочин міністра юстиції – перша. Далі буде. Ми пояснили чому.

Сьогодні ми маємо повне розуміння і переконання, щодо існування злочинних рейдерських груп на території нашої держави. Методи їх роботи, підставних осіб (нажаль, по деяких з них уже зафіксовані факти смерті), а також, ми знаємо  «покровителів» рейдерів, що займали владні крісла. 

Щодо двох, за повідомленнями членів ГО «Бізнес-Варта» уже відкрито кримінальні провадження:
  • Перше  – у  ДБР (стосується екс – Міністра Юстиції Павла Петренка);
  • Друге відкрито  НАБУ (стосується посадових осіб ГПУ та АРМА).

До теми: Василь Доценко: Підписи бізнесу, юристів і експертів під заявою про злочин міністра юстиції – справжня оцінка його роботи.
Мідзару. Кікідзару. Івадзару. АРМА та всі шанси отримати кілька премій Дарвіна лише в одній історії рейдерства, або коли процес еволюції пішов у зворотному напрямку.

 

 

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *