Як “благодійні фонди” шантажують бізнес

Я впевнений, що про нашу країну напишуть ще не одну книгу і знімуть не один фільм.

На жаль — не про видатних людей, а про те, як у державі з таким колосальним потенціалом все може бути абсолютно безконтрольним і безкарним.

Зараз кожен шахрай в Україні відчуває себе абсолютно вільним у своїх діях. Способи шахрайства, до яких вдаються “умільці”, не вкладаються в голові.

Уявіть собі: ви, сидячи вдома на дивані, вирішили заробити грошенят.

Реєструєте громадську чи благодійну організацію, називаєте її гучною назвою, наприклад, “Генеральна прокуратура”, і починаєте працювати, відсилаючи на підприємства “листи щастя” з проханням переказати благодійну допомогу на боротьбу з корупцією.

Тим підприємствам, які відмовляються це робити, ви влаштовуєте справжнє пекло: пишете в усі державні органи з вимогою перевірки “неслухняних” за вигаданими фактами без жодних доказів.

Найгірше — звертаєтеся в консульства інших країн та міжнародні організації із скаргами та вигаданими історіями про підприємства і таким чином блокуєте експортні операції компаній.

Скажете, що це повна нісенітниця і такого не можу бути? Ні, це абсолютно реальна історія, яку успішно втілює в життя благодійна організація “Фонд “Міжнародні антикорупційні суди”.

Громадська організація з гучною назвою розсилає підприємствам листи, додаючи рахунок-фактуру на кілька десятків тисяч гривень. Натякає: тих, хто відмовиться, чекають великі проблеми в Україні та з іноземними партнерами.

Після відмов “співпрацювати” псевдоблагодійники завалюють скаргами державні органи, ініціюючи шквал перевірок на підприємствах. Претензії різні: від звинувачень у контрабанді до фінансування терористичних організацій.

Головне поле їх діяльності — зарубіжні інстанції, у яких вони намагаються знищити імідж українських компаній.

Від їхніх дій вже постраждали кілька вітчизняних підприємств: ТОВ “Дельта вілмар СНД”, Борщагівський хіміко-фармацевтичний завод, Побузький феронікелевий комбінат, Житомиробленерго.

ТОВ “Дельта вілмар СНД” вже звернулося за допомогою до ГО “Бізнес-варта”, де я є головою ради, а бізнес-омбудсменами — інші народні депутати з різних фракцій, з проханням допомогти в боротьбі з шахраями і сприяти відновленню їхнього іміджу.

Після зустрічей з представниками інших компаній, які постраждали від “благодійної діяльності”, ГО “Бізнес-варта” підготувала пакет документів, щоб розглянути це питання на Міжвідомчій комісії з питань захисту прав інвесторів, протидії незаконному поглинанню та захопленню підприємств при Кабінеті міністрів.

Надіслане спільне депутатське звернення прем’єр-міністру, генеральному прокурору, міністру внутрішніх справ, міністру юстиції, міністру закордонних справ, дипломатичним представництвам інших держав в Україні.

На підтримку ТОВ “Дельта-вілмар СНД” стала і Європейська бізнес-асоціація. Діяльність “фонду” взято під нагляд та контроль громадськості, юристів, народних депутатів.

Компанія “Дельта вілмар СНД”, яка стала мішенню для шахраїв, працює в Україні з 2004 року. За цей час було вкладено понад 250 млн дол інвестицій.

Компанія побудувала два потужні заводи: один — з переробки тропічних олій, другий — з переробки олійних культур, а також комплекс для перевантаження рослинних олій в порту “Южний”.

На підприємствах працевлаштовано понад 600 працівників. “Дельта вілмар СНД” займає провідні позиції на ринку олійножирової продукції нашої держави і постачає товари більш ніж 1 тис виробників у харчовій промисловості.

Крім того, понад 70% їхньої продукції експортується в країни Євросоюзу, СНД, Індію, Китай, Туреччину, Єгипет.

При цьому якийсь фонд поширює недостовірну інформацію про підприємство, чим завдає суттєвої шкоди діловій репутації, псує імідж перед бізнес-партнерами, погіршує інвестиційну привабливість окремих проектів за їхньою участю.

Співзасновниками організації є Руслана Броніна та Анатолій Місяць. Вони заявляють, що захищають імідж держави в іноземних інстанціях і розповідають про співробітництво з Інтерполом, податковим управлінням США, Європейським судом аудиторів.

При цьому “антикорупціонери” відмовляються наводити будь-які докази. Так само невідомо, за які кошти проводиться така масштабна робота.

Водночас у Міністерстві юстиції чітко заявили: “Благодійна організація “Фонд “Міжнародні антикорупційні суди” для представництва інтересів держави Україна в закордонних юрисдикційних органах не притягувалася”.

Питання досі не вирішилося, хоча прем’єр-міністр Володимир Гройсман доручив Міністерству юстиції та Міністерству внутрішніх справ розібратися з діяльністю фонду.

Шахраї й далі знущаються над підприємцями, які вже в судах відстоюють свою честь та репутацію.

Наразі будь-хто, створивши благодійний фонд чи громадську організацію і взявши псевдоназву, може робити що завгодно, завдаючи шкоду не тільки підприємствам, а й іміджу держави.

Будьте обережні.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *