ВОЛОДИМИР ШУЛЬМЕЙСТЕР: «ЧИСЛЕННІ ПОБОРИ У ПОРТАХ Б’ЮТЬ І ПО БІЗНЕСМЕНАХ, І ПО ДЕРЖАВІ»

Колосальні ресурси для розвитку морської інфраструктури сьогодні використовуються вкрай неефективно. Більше того, профільне міністерство, що мало б зосередитися на вирішенні проблем, навпаки, часом ставить комерсантам палки у колеса. Тож бізнес, який працює у галузі, громадські діячі, експерти оформили свої претензії і побажання у відкритому листі до Президента України та прем’єр-міністра. Усе викладено чітко, структуровано, з прізвищами і цифрами.

Бізнесменам морської галузі, асоціаціям, у які вони об’єдналися, «накипіло» те, що Міністерство інфраструктури сьогодні, дискредитуючи себе, нав’язує правила, що аж ніяк не сприяють веденню бізнесу, призводить до відтоку інвестицій з країни. Ми втрачаємо вантажопотоки, які могли б наповнювати вітчизняний бюджет. Море – частина кровоносної системи держави, а якщо вантаж не приходить у порт, він відповідно не перевозиться потім автомобілями чи залізницею, відтак страждає весь транспорт.

Замість того, аби створювати прийнятну для ведення бізнесу атмосферу, чиновники сприяють такому собі викачуванню грошей з комерсантів через різноманітні структури. Наприклад, через Держекоінспекцію. Коли у 2015 році я працював у Міністерстві інфраструктури, за моїми підрахунками, близько 25-30 мільйонів доларів щороку готівкою осідали у кишенях через дану структуру. Тоді нам у значній мірі вдалося вирішити цю проблему, але минуло кілька років, і побори знову повернулися. І, зокрема, ці побори стали однією з причин, чому комерсанти вирішили звернутися до найвищих посадовців країни за підтримкою.

Бізнесмени – як вода. Вони завжди шукають шляхи, як швидше, дешевше, більш вигідно та безпечно вести свою підприємницьку діяльність. Коли вони стикаються у портах зі згаданими вже «екологами» чи морською адміністрацією, у них зникає будь-яке бажання працювати у галузі. Адже вони бачать проблеми і одразу оцифровують їх – чітко визначають свої втрати.

«Бізнес-Варта», як громадська організація, що захищає відповідальних підприємців, прийняла рішення приєднатися до відкритого листа. Фактично ми є виразниками тих сподівань, які сьогодні мають бізнесмени. І ми зробимо все належне, аби комерсантів почули.

На мою думку, ті питання, що піднімаються у листі, вирішуються доволі швидко. Потрібна лише політична воля вищого керівництва країни. Звісно, багато хто буде опиратися прогресу у галузі. Адже, вирішення проблем перекриє потоки грошей, які викачуються з бізнесу. Ті кошти, що осідають сьогодні у кишенях, або залишаться у бізнесу, або підуть у державний бюджет. Тому у мене присутній певний скептицизм щодо позитивної реакції влади, але нічого не робити теж не вихід. Ми маємо боротися, піднімати питання, привертати до них увагу громадськості, підприємців з інших галузей. Принаймні, ми покажемо, що у такий спосіб можна звертатися до керівництва країни зі своїми проблемами і побажаннями.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *