РІК РОБОТИ АНТИРЕЙДЕРСЬКОЇ КОМІСІЇ ПРИ КАБМІНІ: ПОЗИТИВ Є, АЛЕ ЕФЕКТИВНОЇ РОБОТИ ЩЕ НЕ ДОСЯГНУТО

Створення рік тому Міжвідомчої комісії з питань захисту прав інвесторів, протидії незаконному поглинанню та захопленню підприємств мало благородну мету – протидіяти такому ганебному явищу як рейдерство, що останніми роками набуло просто шаленої масштабності.  Своїми думками про те, що вдалося за рік, які недоліки у роботі, що треба змінювати у майбутньому, поділилися члени Громадської організації «Бізнес-Варта», які брали активну участь у роботі Комісії і прагнуть покращення її діяльності.

 

Директор ГО «Бізнес-Варта» Ольга Матвіїва:

Ми покладали і покладаємо дуже велику надію на Міжвідомчу антирейдерську комісію. Так само, як і представники бізнесу, які постраждали від рейдерів. Пригадую, як усі хвилювалися перед першим засіданням, бо не до кінця усвідомлювали, як правильно донести свою позицію, що можна озвучувати, а що ні. Адже у нас на руках були документи і докази, де були вказані конкретні прізвища конкретних замовників захоплень та виконавців. Більше того, були результати наших особистих і журналістських розслідувань, які доводили взаємозв’язки між певними особами і різними рейдерськими захопленнями – ми вийшли на конкретних бенефіціарів. І зрештою, зокрема, тому, що засідання було закритим від журналістів, підприємці набралися сміливості і озвучили всю інформацію, викрили усі схеми.

Присутні представники відповідних державних органів були відверто здивовані. Це було видно по обличчях. Такої відвертості ніхто не очікував, але, можливо, саме вона дала поштовх для вирішення багатьох справ.

Звісно ж, Комісія має проводити засідання значно частіше. Адже проблем дуже багато. І не лише з рейдерством, але й з тиском на бізнес. І ще Комісія має доводити справи до кінця. На жаль, до сих пір жодний замовник, виконавець чи державний реєстратор (а саме через них найчастіше прокручують свої оборудки злочинці) не понесли заслуженого покарання. Максимум – це відключення держреєстратора від реєстру. А замовникам навіть підозри не вручено. Вони ходять на волі і іноді навіть беруть участь в інших рейдерських захопленнях.

3 серпня «Бізнес-Варта» разом з учасниками ІІ Антирейдерського форуму звернулися до голови Комісії – першого віце-прем’єр-міністра України Степана Кубіва. Ми закликали створити спеціальні постійно діючі мобільні групи, які б оперативно реагували на випадки рейдерства. На жаль, цього до сих пір не зроблено. А лише протягом цього літа представники «Бізнес-Варти», а це – депутати, їхні помічники, юристи їздили по областях, по усіх «гарячих точках», брали участь в Антирейдерських штабах, виїжджали безпосередньо на об’єкти, що були захоплені, співпрацювали з правоохоронцями, проводили зустрічі з представниками місцевої влади. Тобто робили все те, що на нашу думку, мали б робити оці мобільні групи, які при цьому мали б значно вищий статус і значно більше повноважень, ніж громадська організація.

До речі, про згадані Антирейдерські штаби, що діють при усіх обласних державних адміністраціях. На жаль, вони теж часто діють недостатньо ефективно: надають спотворену інформацію, не вникають у суть і недосконало вивчають документи, а іноді серед членів цих штабів є особи зацікавлені у певних рейдерських діях. Тож за штабами обов’язково варто значно посилити контроль, якщо держава справді хоче, щоб від них була користь. Яскравий приклад – ситуація із захопленням ТОВ «Братський маслопресовий завод», що на Миколаївщині. Двічі збирався Антирейдерський штаб і ніяк не міг побачити рейдерства, поки не приїхала «Бізнес-Варта». Тоді вже побачили, і почалися якісь дії, ми побачили розуміння проблеми.

Як я вже згадувала, діяльність урядової комісії справді дала можливість зрушити з місця ряд справ, які роками «провисали» на різних рівнях, у різних судах чи слідчих. Загадати хоча б ПАТ «Хорольський молококонсервний комбінат дитячих продуктів» – єдиний у країні завод, що виробляє харчування для дітей з перших місяців життя. З 2015 року він захоплений рейдерами. І якби не Комісія, мабуть, ніколи й не був би звільнений. А сьогодні вже є шанс, що незабаром на комбінат нарешті повернуться законні власники.

Особисто я відчуваю велику відповідальність перед підприємцями, з якими працює «Бізнес-Варта», справи яких ми винесли на розгляд Комісії. Адже це – найвищий рівень у країні. Де ще шукати підтримки і допомоги постраждалим від рейдерів, якщо їм не допоможуть на найвищому рівні? Тому «Бізнес-Варта» активізуватиме роботу на Комісії, закликатиме до більш ефективної її діяльності і обов’язковонаполягатиме на доведенні усіх справ до покарання злочинців.

Народний депутат України, Голова Ради ГО «Бізнес-Варта» Іван Мірошніченко:

Міжвідомча комісія з питань захисту прав інвесторів, протидії незаконному поглинанню та захопленню підприємств на чолі з віце-прем’єр-міністром України Степаном Кубівим стала важливим інструментом у боротьбі з рейдерством,  при захисті бізнесу та економіки від бандитів, шахраїв, несумлінних чиновників та силовиків.

Звісно, у роботі Комісії є проблемні питання. Найголовніші з них – низька ефективність та певна безсистемність. На мою думку, вона за час свого існування могла і мала розглянути значну більшу кількість випадків, і, що важливо, надати реальну допомогу більшій кількості постраждалих, суб’єктам економічної діяльності та бізнесу, довести справи до покарання винних.

Під час ІІ Антирейдерського форуму 3 серпня його учасники прийняли звернення до голови комісії Степана Кубіва, у якому наголошувалось на необхідності створення мобільних груп, які могли б оперативно реагувати на випадки рейдерства, яких дедалі більшає. На жаль, поки що такі групи не створені.

Серед членів Комісії є представники усіх гілок влади, керівники усіх відомств, що відповідальні за вирішення усіх проблемних питань, які піднімають люди. Люди, які через рейдерів часто втрачають все: майно, бізнес, гроші, а у деяких випадках і життя. Часто захоплення супроводжується стріляниною і пораненими.  І часто Комісія є останньою надією на справедливість. І якщо на рівні керівників силових структур, Мін’юсту, інших владних органів, законодавців не можуть захистити цю справедливість, то що тоді робити простій людині, фермеру, підприємцю тощо?

Залишається самозахист?! Але і його рейдери навчилися використовувати на свою користь. Коли у  змові з силовими структурами вони провокуючи людей на якісь активні дії на свій захист, а потім «включається» силова машина і «працює».

Водночас слід визначити, що за рахунок публічності робота Комісії змогла попередила десятки інших захоплень. Це позитив. Адже страх бути покараним, стати відомим на всю країну, як рейдер і бандит, гадаю, зупиняє багатьох.

Заслуговують на подяку ті народні депутати, представники «Бізнес-Варти», голова Комісії Степан Кубів за їхню особисту принципову позицію та готовність боротися. Тверда позиція та лідерство мають надзвичайно велике значення, особливо, коли існує велика протидія та саботаж.

Ми усі добре усвідомлюємо, що нам вдається у роботі Комісії, а де є провали і поразки. Закликаю усіх продовжити цю важливу діяльність, налагодити її системність та підвищити ефективність. Ми маємо досягати більше перемог і доводити справи до обов’язкового покарання винних.

 

Народний депутат України, бізнес-омбудсмен ГО «Бізнес-Варта» Леонід Козаченко:

Створення Міжвідомчої комісії можна назвати визначною подією в історії нашої країни. Особливо в історії останніх років, коли значно почастішали випадки рейдерських захоплень. А розгляд цих питань на рівні Кабінету Міністрів за участю представників Генеральної прокуратури, Міністерства внутрішніх справ, Міністерства юстиції та інших органів державної влади дає можливість оперативно та неупереджено розібратись у ситуації, вплинути на зменшення таких протиправних дій у майбутньому.

Окрім того, що була створена Комісія при уряді, були створені ще й Антирейдерські штаби у регіонах на базі обласних державних адміністрацій. Аби ті на місцях теж втручалися під час рейдерських захоплень. І вони зараз працюють. На жаль, поки ще не втілено у життя ініціативу створити мобільні антирейдерські групи, які б працювали у постійному режимі і під час протиправних дій максимально швидко опинялися б на місці події і допомагали вирішити проблеми, що приносять збитки як окремим суб’єктам господарювання, так і державі в цілому.

На рахунку Комісії ряд правильних кроків. Її діяльність стала відчутною. І це призвело до зростання оптимізму в бізнес-спільноті. Адже вона відчула, що ситуацію можна змінювати. Але на жаль, останнім часом Комісія проводить мало засідань. І це дещо заспокоїло рейдерів, які з новим натхненням розпочали свої протиправні дії по всій країні.

Звичайно, ця зупинка діяльності певною мірою пов’язана з тим, що рішень на рівні Кабінету Міністрів буває недостатньо для того, щоб радикально вплинути на процес. Адже часто задля вирішення проблем потрібні дії тих органів влади, які не підзвітні уряду. Але скажімо, якщо Комісія й не давала стовідсоткового результату, але сам розгляд певних справ надавав їм розголосу, що теж суттєво впливало на стан їхнього вирішення.

Комісія має запрацювати з новими силами. Її діяльність має бути ще більш публічною, ширше висвітлювалася у засобах масової інформації. Щоб рейдери боялися того, що завтра усі будуть знати, хто приховується за кожним рейдерським захопленням, хто і на якому рівні гальмує прийняття необхідних рішень.

І ще обов’язково мають бути покарані ті чиновники, які допомагають злочинцям, і ті, чия бездіяльність їм не заважає. Якщо таке станеться, то це буде неймовірно сильний поштовх до подолання такого ганебного явища, як рейдерство.

 

Адвокат, член Ради ГО «Бізнес-Варта» Тетяна Козаченко:

Сьогодні в країні фактично створені нормативні умови для рейдерства. Мова йде про систему Міністерства юстиції акредитації державних реєстраторів, які не мають відповідної освіти, матеріальної бази і не знаходяться за місцем реєстрації. І це дає можливість для незаконного переоформлення прав власності на майно, корпоративні права на рейдерів чи інших суб’єктів злочинної діяльності. Враховуючи це, а також те, що сьогодні відсутня нормальна комунікація між державними органами, створення при Кабінеті Міністрів Міжвідомчої комісії з питань захисту прав інвесторів, протидії незаконному поглинанню та захопленню підприємств дає можливість у випадках рейдерських захоплень збирати представників державних органів не лише для оперативного реагування, а й для напрацювання  відповідних рекомендацій для усунення підстав виникнення таких дій у майбутньому. Крім того, в усіх областях  України створені Антирейдерські штаби, які дають можливість навіть більш оперативного втручання і реагування.

На жаль, незважаючи на гарний задум, на існуючу можливість впровадження дієвих ініціатив щодо припинення рейдерських дій, Комісія ще не стала належною платформою співпраці між державними органами. Тому надія поки лише на те, що за умов включення до Комісії додаткових громадських платформ, впровадження систематичності її зборів, якісної регламентації її діяльності, Комісія може набути більшої ефективності.

Озвучена на Антирейдерському форумі пропозиція про створення мобільних груп реагування на випадки рейдерства, ще не втілена у життя належним чином. І це ще раз підкреслює те, що при кричущій необхідності впровадження таких заходів, відсутня необхідна комунікація між державними інститутами, а це уповільнює їхню роботу чи зводить нанівець. Це неприпустимо, якщо вони хочуть дійсно займатися державним управлінням і давати можливість розвиватися українському бізнесу і підприємництву, без чого країна просто не існуватиме.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *