Форум відбувся: факти, емоції, планування

Професійні доповіді, емоційні репліки, жваві дискусії та конкретні документи. Форум «Бізнес проти знищення держави. Аналіз проблем. Висновки. План дій», у якому взяли участь близько 250 осіб, тривав майже 10 годин, адже аналіз звернень від бізнесу викрив масу проблемних моментів у діяльності Міністерства юстиції та Міністерства інфраструктури, щодо яких робочі групи ініціативи  «Громадський аудит Уряду  напрацювали пропозиції, як їх вирішувати. Шляху назад немає. Ми побачили, що наша справа цікава і корисна для бізнесу, тож нові робочі зустрічі по громадському аудиту відбудуться вже найближчим часом. А поки що спробуємо по гарячих слідах підсумувати захід 10-го липня.

Відкрила Форум і першу панель директор ГО «Бізнес-Варта» Ольга Матвіїва. Адже кому як не нашій організації знати про те, як працюють державні реєстратори, як часто неможливо їх знайти за місцем реєстрації, як роками бізнес змушений боротися за відновлення прав. Це не враховуючи того, що через неправомірні дії цих реєстраторів наші адвокати потрапляли під обстріл, а сама Ольга Матвіїва змушена була не допускати вивезення  готової продукції з вкраденого підприємства. І їй це вдалося.

До теми: Рейдери на Харківщині знахабніли настільки, що почали стрілянину по неозброєним людям! Є поранені!

До теми: Сутичка з охоронцями рейдерів біля Братського маслопресового заводу (Відео від 25 червня 2018р.)

І вже після короткого вступу модератора учасники робочої групи, яка аналізувала роботу Міністерства юстиції, чітко вказали на недоліки так званої «реформи», яку розпочало міністерство у 2014-му році. Під виглядом спрощення ряду процедур для бізнесу було фактично надано чисельні нові можливості для рейдерів, що призвело до сплеску рейдерства та заволодіння корпоративними правами.

Адвокат, член Ради ГО «Бізнес-Варта» Тетяна Козаченко наголосила, що сьогодні вкрай необхідні механізми, які б зробили невигідним для злочинців захоплення майна та прав підприємців. Тобто, має бути швидка реакція державних органів, зокрема, Міністерства юстиції, що просто не дала б можливості рейдерам працювати на чужій власності чи розпродувати її.

Вже не вперше участь у заході «Бізнес-Варти» взяли представники Нотаріальної палати України. Інна Бернацька та Дмитро Кирилюк донесли до присутніх, як саме злочинці використовують державні реєстри у своїх справах. До реформи Мін’юсту нотаріуси могли гарантувати право власності. Але коли з’явилася можливість несанкціонованого доступу до реєстрів людей, які часто навіть не мають юридичної освіти, можливості для подвійної реєстрації та реєстрації по підроблених документах чи з умисним порушенням, гарантувати захищеність бізнесу стало вкрай складно.

Підтвердженням цьому стали надзвичайно емоційні відверті виступи представників бізнесу. Голова Асоціації фермерів Дніпропетровщини Анатолій Гайворонській відверто звинуватив Міністерство юстиції та Генеральну прокуратуру у сприянні злочинцям. Адже він дуже добре обізнаний з випадками, коли дії рейдерів призводили не лише втрати майна чи корпоративних прав, а й до загибелі людей. При тому, що ті, хто мав би зупинити злочини, цього вчасно не зробили, а лише гальмували процеси. Додамо, що вже після завершення Форуму пан Гайворонський повідомив про чергове захоплення на Дніпропетровщині. «Бізнес-Варта» вивчає цю справу і повідомить деталі вже найближчим часом.

Інший підприємець – Олексій Кулагін, у якого через фіктивні дії реєстратора вкрали бізнес. Він звернувся до Антирейдерської комісії Міністерства юстиції, але та аж ніяк не поспішала повертати власність пану Кулагіну. Навіть коли реєстратору заблокували доступ до реєстрів, його ключ доступу працював ще 17(!) днів і здійснював по 5 реєстраційних дій на день.

Свої претензії бізнесмен висловлював прямо присутньому на Форумі Директору департаменту з питань державної реєстрації та нотаріату Владиславу Власюку, який 10-го липня отримав велику кількість запитань та звинувачень. У відповідь той розповів, що сумнозвісні філії комунальних підприємств, акредитовані Мін’юстом на вчинення реєстраційних дій, не існують з грудня минулого року. Водночас репліки представників бізнесу, що постраждав від рейдерських атак, змусили його визнати, що є певні технічні моменти, які не дають можливості оперативно «відрізати» безчесних реєстраторів від реєстрів.

Журналіст Влад Сидоренко провів власне розслідування і з’ясував, що  реєстратор Прошкін, який начебто вносив численні зміни до державних реєстрів, зокрема, по справі Олексія Кулагіна, насправді Прошкіним не є. Справжній Прошкін мешкає зараз на окупованій території, його відшукав Влад Сидоренко та спілкувався з ним.  Цей громадянин, під прізвищем якого вносяться зміни до реєстру, просто за кількасот доларів продав свій паспорт. Яким чином Міністерство юстиції за цим паспортом надало ключ доступу до реєстру, все ще під  величезним питанням.

І це питання учасники Форуму поставили Генеральному директору державного підприємства «Національні інформаційні системи» Станіславу Лур’є. Але чіткої відповіді він, на жаль, не надав. Водночас, він погодився увійти до робочої групи ініціативи «Громадський аудит Уряду» та взяти участь у напрацюванні шляхів подолання кризових явищ.

Партнер юридичної фірми Everlegal Андрій Порайко у своїй доповіді поділився з учасниками Форуму власним досвідом оскарження дій та рішень державних реєстраторів. Розповів про вже існуючу судову практику відстоювання прав потерпілого бізнесу. Він також наполягає на необхідності термінових змін норм законів та порядків, аби бізнес був захищеним від маніпуляцій рейдерів та міг ефективно працювати.

Підсумком «мін’юстівської» панелі, крім домовленостей працювати у зазначеному напрямку й надалі, стало оприлюднення двох документів:

  • звернення до Президента України щодо рейдерства в нашій державі;
  • резонансного повідомлення про вчинення злочину міністром юстиції Павлом Петренком, яке вже у понеділок буде спрямоване до Державного бюро розслідувань.

До речі, усі бажаючі можуть взяти участь у прес-конференції, присвяченій цьому, 15-го липня о 14-30 в Інформаційному агентстві УНІАН. А з самим текстом повідомлення ви можете ознайомитися на сторінці «Бізнес-Варти».

До теми: Повідомлення про вчинення злочину міністром юстиції України

Другу панель Форуму відкрив Голова Ради ГО «Бізнес-Варта», народний депутат Іван Мірошніченко. Нагадаємо, що цю частину заходу було присвячено вантажним залізничним перевезенням. Спікерів панелі – учасників робочої групи «Громадського аудиту Уряду» Іван Мірошніченко назвав «професійними вовками». І справді, враховуючи досвід і успіхи їхньої роботи, не можна сумніватися в професійності та у тому, що вони знають речі, про які говорять, досконало.

Для тих, хто міг не знати, як сьогодні працює залізниця, з якими проблемами стикається, і які проблеми сама створює для бізнесу, все це роз’яснив керівник робочої групи Валерій Ткачов.

До теми: Валерій Ткачов: 7 кроків для порятунку «Укрзалізниці»

Одна з найбільш кричущих проблем – закриття залізничних вантажних станцій, які АТ «Укрзалізниця» визнало як малодієві. Роман Сузак – представник ТОВ «Оптімусагро Трейд» на прикладі власного підприємства показав, до чого може призвести подібна «оптимізація»: закриття елеваторів, зростання витрат на логістику, скорочення робочих місць… Зрозуміло, чим «УЗ» мотивує свої дії, але так само вже зрозуміло, що їхнє рішення було хибним, і не враховувало інтересів бізнесу, який якраз і приносить «Укрзалізниці» левову частину прибутків.

Підтримав Романа Сузака і Президент Української Зернової Асоціації Микола Горбачьов. Він пояснив, що за тієї динаміки зростання аграрної галузі, яку маємо зараз, «Укрзалізниця» має шукати серед цього бізнесу партнерів, а не створювати йому перешкоди. Так само, він переконаний, що Україні потрібно максимально позбуватися державних підприємств-монополістів, які на сьогодні є злом для діяльності підприємців.

Зі свого боку Дмитро Федоров з компанії «Атланта Агро», яка входить до п’ятірки найбільших експедиторів України, розкрив деталі іншої проблеми, з якою стикаються усі зерновики – крадіжки вантажів. Зерно крадуть десятками тон, навіть не порушуючи цілісності пломб. Через це «Укрзалізниця» не відшкодовує потерпілим ані копійки. При цьому бізнес переконаний: вкрасти зерно без допомоги представників «УЗ» неможливо. Адже треба знати, які вагони відчіпляти, куди їх відкочувати, організовувати транспорт тощо. Учасники робочої групи оприлюднили конкретні пропозиції, як можна було б хоча б зменшити обсяги. І у реалізації цих пропозицій немає нічого неможливого.

Але крадуть на лише вантажі. Злочинці скручують з вагонів навіть деталі та вузли! Задля того, аби здати їх на металобрухт, або реалізувати тим… у кого вони були викрадені. Адже технічно рух вагонів без цих деталей й вкрай небезпечним. І через це питання боротьби з подібними крадіжками має перейти в іншу площину – до питання загальної безпеки руху залізницею. Адже розукомплектування вагонів може призвести до страшних катастроф. Про це розповів представник ТОВ «ТЕП Транско» Валерій Стрілецький. До речі, за його словами, ці злочини так само не можуть відбуватися без участі працівників «Укрзалізниці».

Та попри відвертих прямих крадіжок на залізниці є й інші. Пов’язані з встановленими «УЗ» нормами недостачі при транспортуванні. За словами Валерія Ткачова, діючі відсотки є дивними, зокрема, якщо порівнювати їх з нормами при автомобільних перевезеннях, де транспортування відбувається у значно менш захищених умовах. При цьому на авто – норми значно менші. Та навіть за радянських часів вони були меншими, коли зважування відбувалося на старих вагах, що мали більшу похибку. Сьогодні вважаються прийнятними втрати 2-х відсотків вантажу. А мова йде при тисячі тон.

Чимало нарікань пролунало на порушення «Укрзалізницею» термінів доставки вантажів, що сьогодні є звичайною практикою, яка неабияк впливає на ефективність та конкурентоздатність бізнесу. Компанія «Грейнсвард» в особі Сергія Кудя разом з іншими учасниками робочої групи запропонувала збільшити штрафи для «УЗ» за несвоєчасну роботу, аби стимулювати державного монополіста все ж таки возити вантажі у визначені терміни.

Зближення тарифних класів, аби уникнути субсидування одними вантажами інших, розпочати розробку нової тарифної системи – можливість не лише прибрати дискримінацію певного бізнесу під час залізничних перевезень, а й шлях для «Укрзалізниці» не втрачати кошти, які могли б спрямувати на модернізацію своєї інфраструктури. Представник компанії «Вертикаль» Олег Бурлаченко зосередив свою доповідь на «фішках» «УЗ», які не є публічними, але суттєво впливають на втрати бізнесу у розділі логістики. Зокрема, він згадав про так звані плани формування, за якими чомусь рух завантажених складів розраховується часто за найдовшим маршрутом (що має оплачувати вантажоперевізник), хоча насправді вантаж їде по іншому – коротшому.

І наприкінці панелі учасники Форуму могли дізнатися більше про новий надзвичайно перспективний вид перевезень залізницею – контейнерний, що набирає обертів по всьому світові. Однією з компаній, що займається цим в Україні є ТОВ «Левада Карго». Її представник Володимир Деменко запропонував, як можна було б активно розвивати контейнерні перевезення у нас. І одна з ідей – встановити справедливий тариф для 30-футовий контейнерів, який на сьогодні дорівнює тарифу для контейнерів у 40 футів. Водночас 40-футовий контейнер стає на платформу один, а 30-футовий вміщається два, що є набагато більш вигідним при перевезеннях.

Після короткого обіду і неформального спілкування на сцену Форуму вийшли учасники третьої панелі, що була присвячена автомобільним вантажним перевезенням. Враховуючи, що уся ініціатива «Громадський аудит Уряду» розпочалася з конкретних звернень бізнесу, цілком логічно, що слово в першу чергу мали підприємці. Зокрема, автоперевізники, такі, як компанії «JIT+», яку на заході представляв Вадим Бікулов. Він зазначив, що перевізники модернізуються, закуповують новий сучасний транспорт, але змушені їздити розбитими дорогами. І причина у такому стані доріг – абсолютно неефективна система габаритно-вагового контролю. Використовуючи її недоліки, багато перевізників їздять зі значним перенавантаженням, на яке дороги просто не розраховані. Через це, крім проблеми з дорогами, виникає й інша – нечесна конкуренція. Ті, хто хочуть працювати чесно, не можуть конкурувати з цінами тих, хто транспортує вантажі з перенавантаженням. Чимала провина у цьому, на думку бізнесу, лягає на Укртрансбезпеку, яка мала б значно професійніше вирішувати питання.

Так само до цієї ж Укртрансбезпеки висунув претензії директор по транспорту компанії ТОВ «Епіцентр К» Віктор Позніхіренко. Маючи більше, ніж 40 років досвіду роботи у галузі, він чітко зазначив: не можуть проблемами транспорту, зокрема, автомобільного, опікуватися люди, які на цьому абсолютно не розуміються. Мають прийти професіонали. Він запропонував звернути увагу на те, як сьогодні видаються дозволи на міжнародні автомобільні перевезення. Неозброєним оком можна простежити корупційні складові у цій діяльності.

А експерт Українського транспортного союзу Віталій Сергієнко більш детально ці корупційні складові описав. Він показав, як штучно створюють дефіцит міжнародних дозволів, аби потім реалізовувати їх на чорному ринку. Відтак, за його словами, варто максимально мінімізувати людський факто у цьому процесі – повна автоматизація, яку, до речі, Укртрансбезпека обіцяла запровадити, але так і не зробила.

Щоб зрозуміти, наскільки впливає діяльність Укртрансбезпеки на економіку держави та на бізнес, Український інститут майбутнього підрахував втрати, які вже несуть підприємці та державний бюджет, та які будуть втрати до 2030-го року, якщо ситуація не зміниться. Експерт інституту Ярослав Пилипчук зазначив: до 2030 року бюджет України може втратити до 500 млн дол, ВВП – 10 млрд дол, бізнес – до 150 млн дол. Цифри вражають, і ситуацію терміново треба змінювати.

І автоперевізники намагаються її змінити. Вони постійно розробляють і подають до Міністерства інфраструктури ґрунтовні документи, що стимулювали б розвиток економіки і автотранспортників, зокрема. Водночас, за словами віце-президента Асоціації міжнародних автоперевізників України Юрія Кучинського, складається враження, що міністерство не чує підприємців. Та навіть коли чиновники беруть на себе певні зобов’язання, зовсім не факт, що вони хоч щось втілять у життя.

Великий блок панелі було присвячено питанню безпеки. Це насправді вкрай важливе питання, на яке ніколи не можна закривати очі. Адже мова йде про людські життя. Який стан справ із безпекою сьогодні розказували представник «Громадського комітету транспортної безпеки Юрій Папіровий та член Комітет цифрової інфраструктури та зв’язку Експертної ради Міністерства інфраструктури України Станіслав Гвоздіков. Виявляється, що на безпеку виділяються чималі кошти. Але далеко не завжди ці кошти використовуються. Рівень виконання деяких програм, які мали б вже працювати на повну, становить лише кілька відсотків. Тобто навіть коли держава спрямовує кошти, чиновникам не вистачає чи то бажання, чи то професіоналізму, аби витратити їх на існуючі програми.  Ну, а те, що частина грошей використовується не на те, або розкрадається, у нашій країні не є дивиною ні для кого.

Як і на інших панелях учасники робочої групи «Автомобільні вантажні перевезення» підготували звернення до Президента України, де покроково донесли, як можна вирішити проблеми, про які йшла мова на Форумі. Ці пропозиції презентував керівник робочої групи, віце-президент ГО «Український транспортний союз» Володимир Балін. Повний текст звернення також можна знайти на сторінці «Бізнес-Варти».

І останньою за черговістю, але точно не останньою за значимістю була панель, присвячена внутрішньому річковому транспорту. Річ у тім, що через «реформи» «Укрзалізниці» багато підприємців перенесли свої вантажі на автомобільний транспорт. Що лише погіршило, скажімо, стан доріг. Водночас можливості річкових перевезень використовуються лише дуже і дуже частково. За словами виконавчого директора «Морської палати України» Іллі Тихонова, причина полягає у законодавчій неврегульованості внутрішнього водного транспорту, який хоча й довше пересувається, але є значно більш екологічним, а за умови якісного закону стане ще економічно вигідним.

І щоб це справді стало так, потрібно детально попрацювати над багатьма питаннями. Юрист «Гермес Трейдинг» Яна Кравченко зробила акцент на тарифному навантаженні, незадовільному стану шлюзів, проблемах із днопоглибленням, кадровому дефіцитові тощо. Новий законопроект, робота над яким ведеться робочою групою «Бізнес-Варти», має врахувати усі спірні питання, аби закон «Про внутрішній водний транспорт» таки відбувся.

Про ключові моменти цього законопроекту розказав учасникам Форуму представник компанії «Укррічфлот» Віталій Телющенко. Він зазначив, що по ряду питань навіть всередині робочої групи ще є розбіжності, але оскільки усі налаштовані працювати виключно на конструктив та на розвиток річкових перевезень, то безумовно вдасться дійти спільного знаменника та представити такий документ, який був би одночасно корисним і бізнесу, і державі.

Експромтом стала дискусія наприкінці панелі між учасниками робочої групи та представником компанії «Нібулом» Володимиром Клименком. Неозброєним оком було видно розбіжності у підходах до вирішення різних проблем. Водночас, нам приємно, що про наш захід почули представники усього бізнесу, і виявили бажання прийти і донести свою позицію.

Маємо відчуття, що часу на багато роздумів, зважувань та обговорень у свідомих громадян немає. В повітрі літає недобре передчуття, що втрата Держави, як інституції, втрата успішного стабільного майбутнього десь дуже близько. Підтвердженням цього стало ранкове повідомлення від фермерів Дніпропетровщини, які 10 липня були у нас на Форумі, а наступного ранку залишилися без 4500 га землі з урожаєм.

До теми: Ще одна смерть у ще одній справі. Не виключаю, що і до нас може скоро дійти «черга»

А робочі групи вже продовжили роботи, відбуваються зустрічі, обговорення, планування і аналіз. «Громадський аудит Уряду» не зупиняється. Слідкуйте за нами і приєднуйтеся

І уже  15-го липня відбудеться прес-конференція, присвячена спільній заяві про злочин, вчинений міністром юстиції України .

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *