Відкрите звернення до Президента України

Рада об’єднання «Бізнес-Варта» звернулася до Президента України Володимира Зеленського, щодо існуючих загроз знищення  лідера аграрного ринку ГК «Укрлендфармінг», які спровоковані необережною поведінкою силових структур та Держави проти власника даної компанії. Обґрунтування своєї позиції, яка ґрунтується на фактах та досвіді, викладено у зверненні до Президента. Варто зазначити, що до Ради організації, яка звернулася до Гаранта, входять досвідченні  фахівці:

         Іван Мірошніченко – генерального директора ТОВ “Нобл Ресорсіз Україна” та директора по Чорноморського регіону “Нобл груп” (2008-2013р.р.), екс -керівника” Каргілл Україна”(1997-2008р.р.), депутат ВРУ 8 скликання, експерт у сферах сільського господарства, агропромислової політики, інфраструктури та інвестиційної політики;

Тетяна Козаченко – адвокат, арбітражний керуючий. Член Громадської ради при НАБУ, Член громадської ради з питань люстрації при Міністерстві юстиції України.

Шота Хаджишвілі – співзасновник та директор компанії «RISOIL S.A», який у 2017 році було нагороджено пам’ятним знаком за «нульову толерантність до корупції» під час щорічного Національного морського рейтингу.

Павло Костенко – співзасновник ГО  «Великий Льох»,  депутат ВРУ 8 скликання, громадський діяч. Об’єднав та долучив до спільної роботи українських археологів, істориків, архівістів, науковців та всіх, хто поділяє ідеї відновлення культурної та історичної спадщини України, задля  дослідження, пошуку і повернення історичної спадщини українцям, шляхом проведення фундаментальних наукових досліджень в історичному, археологічному та архівному напрямках.

Шановний Володимире Олександровичу!

Громадська організація «Бізнес-Варта» вкрай стурбована ситуацією навколо гучних затримань співробітниками Національного антикорупційного бюро колишніх та чинних посадовців Національного банку та  ліквідованого “ВіЕйБі» банку, а також управлінців інших приватних компаній, що входять в групу компаній «Укрлендфармінг»

Ми обґрунтуємо свою позицію за напрямками, які, на наш погляд, потребують окремої уваги.

І. Всім відомо, що під величезною загрозою є група компаній “Укрлендфармінг”, яка виробляє 1% ВВП, платить близько 3 мільярдів гривень податків до бюджету та виплачує більше 3,5 мільярдів гривень заробітної плати.

Дана група компаній працює в шестистах  населених пунктах 22 областей України і створює 27 тисяч робочих місць, переважно в сільській місцевості. І навіть після втрати значної частини активів та долі ринків збуту, у зв’язку з військовими діями на території України, дана група компаній продовжує працювати та інвестувати саме в економіку нашої Держави.

Сьогодні дане підприємство стало заручником багаторічного, неефективного і неконструктивного відношення державних органів до важливого учасника ринку та значного суб’єкта господарювання у сфері АПК. Ми глибоко розуміємо, які загрози мають такі факти в цілому для економіки Держави, на прикладі відношення та дій до багатьох інших підприємств не лише аграрного сектору.
Держава замість зваженого, суворого та прагматичного підходу у підтримці і контролі за мінімізацією негативних наслідків для економіки та людей, часто обирає позицію неконструктивного показово – агресивного  тиску.

 Це призводить до руйнації уже існуючого бізнесу, а також: неповернення боргів, закриття виробничих потужностей, втрати робочих місць, втрати податків. Тобто, при такому агресивному підході Держави, втрачають всі: люди, підприємці, економіка, і, звісно, в цілому Держава.

У даному випадку, страждає ділова репутація одного з лідерів аграрного ринку. Безповоротно страждає репутація Держави, як ділового партнера.

Варто зауважити, що ГК «Укрлендфармінг», власником якої є Олег Бахматюк, має першокласних міжнародних кредиторів, які надали багатомільярдні кредити його підприємству. І цим засвідчили довіру до компанії, її менеджменту та до країни в цілому . Виконання зобов’язань перед міжнародними кредиторами  є також репутаційне і необхідні  не лише для окремого підприємця, а й для держави. ГК «Укрлендфармінг» завжди виконувала такі зобов’язання за усю багаторічну діяльність.

 Необережні та не у всьому обґрунтовані дії силових структур та влади, в т. ч. публічні, об’єктивно ставлять під загрозу стабільність ведення фінансово-господарської діяльності даного підприємства. Це напряму несе додаткові ризики для репутації Держави через призму виконаних зобов’язань окремого бізнесу перед міжнародними кредиторами.

Як приклад сумного досвіду, який наніс репутаційні втрати перед іноземними партнерами, є історія з Агро холдингом «Мрія». В даній історії міжнародні кредитори втратили близько мільярда дол. США наданих кредитів. А негативними наслідками цього, лише одного прикладу, є низька інвестиційна активність і довіра кредиторів не лише до аграрного сектору, а й  до Держави.

ІІ. Враховуючи досвід роботи ГО «Бізнес-Варта» по захисту бізнесу, а також  власний аналіз учасників злочинів проти бізнесу (економіки держави, економічної безпеки) та співпрацю із журналістами десятків видань і телевізійних каналів, нами часто прослідковується вибіркова активність слідчих та антикорупційних органів в залежності від  випадків які ми аналізували і з якими працювали.

         Такий підхід є типовим та може  мати за  мету:

  • створення тиску на бізнес, що може мати замовників та приватний інтерес;
  • формування «точки входу» до групи активів успішного бізнесу з можливою метою його перерозподілу, або заволодіння.

На жаль, таку практику сформувала і традиційно використовувала не одна попередня влада.  

           Насправді, із типового провадження, що має економічну складову і яка ще має бути детально досліджене і доведена вина,  ймовірні зацікавлені особи (яких з часом буде встановлено) намагаються зробити топ-новиною кримінально-злочинної хроніки. 

         Для прикладу, лише в нашій практиці є кілька справ,  які в рази більше нанесли шкоди і збитків Державі (справа НАБУ по схемі ПАТ «Креатив» та державних банків «Ощадбанк» та «Укрексімбанк» де фігурують суми виданих і не повернених кредитів понад 15 млрд. грн, що перевищує «справу» ВіЕйБі банку через яку переслідують власника ГК «Укрлендфармінг»  в понад 10 разів.) Ні  детективи НАБУ ні слідчі, дані справи чомусь не розслідують оперативно, не коментують так детально і публічно як історію з власником ГК «Укрлендфармінг», яке, до речі, сьогодні є працюючим підприємством.

         ІІІ. Важливо знати Вам, як Главі Держави, що усі проблеми які виникли з фінансовою системою в Україні ще в 2008-2014 р.р. напряму залежали від діючого на той час законодавства,  якості роботи Урядів України різних періодів, Національного Банку України та світового  макроекономічного стану, який мав прямий негативний вплив на слабку економіку України.

          Просимо також звернути Вашу увагу, пане Президенте, що існує  публічна позиція Олега Бахматюка, власника КГ «Укрлендфармінг», з готовністю виконати зобов’язання, задіявши механізм реструктуризації і залучивши визнаних міжнародних аудиторів.

         Таку позицію ми не зустрічали в публічній площині зі сторони  інших банків та підприємств-боржників, яких в країні сотні.

       Але, за публічною інформацією, правоохоронні органи спільно з НАБУ вчергове поновили кримінальну справу, яка стосується провадження щодо «ВіЕйБі» банку ( в чому вбачається порушення кримінально-процесуального законодавства). Дана справа вже була досліджена усіма силовими структурами нашої держави – Національною поліцією, Службою безпеки України, прокуратурою. Було проведено масу експертиз, слідчих дій, обшуків. Протягом останніх 5 років, компанія займала відкриту позицію перед слідчими органами.

На думку ГО «Бізнес-варта», ситуація, що відбувається навколо групи компаній “Укрлендфармінг”, не тільки негативно вплине на капіталізацію даного підприємства, а й суттєво відобразиться на інвестиційній привабливості нашої Держави та скороченню прямих іноземних інвестицій у вітчизняну економіку.

ІV. Важливим є те, що ГК «Укрлендфармінг» – соціально-відповідальний бізнес. Мільйони гривень виділено ними для підтримки сільських дитсадків, шкіл, будинків культури, футбольних клубів і спортивних команд. Таким чином, бізнес підставляє плече Державі і зменшує соціальну напругу.

         Як відомо, Олег Бахматюк багатомільярдні інвестиції та побудову всіх підприємств зробив виключно в Україні. Завжди займав тверду проукраїнську позицію та був активним в громадському, соціально культурному житті країни.

Яскравий  приклад, про який мало хто знає, що саме Олег Бахматюк був одним з основних ініціаторів створення  групи, до складу якої увійшли українські  археологи, історики, архівісти, науковці,  метою яких стало дослідження, пошук і повернення історичної спадщини українцям, шляхом проведення фундаментальних наукових досліджень в історичному, археологічному та архівному напрямках.

Сьогодні проведено колосальну роботу і зібрано величезну кількість доказів, щодо наявності місця поховання Богдана Хмельницького. Гетьмана, котрий ще у 1649 році заснував Українську Державу!

 Дані роботи, над якими працюють ряд фахівців, можливі саме завдяки ГК «Уклендфармінг». Компанія  фінансово підтримує цей мега-важливій  проект,  до якого повністю байдужа Держава і навіть неодноразово чинила супротив у проведені таких важливих для нації та історії України досліджень.

Реалізація  мети цього проекту зробить колосальний прорив в історії України та ідентифікації нас, як нації, як українців. А це зміцнить Державу, зробить нас сильними і стійкими.

Враховуючи зазначене, звертаємося до Вас, шановний пане Президенте, розібратися у даній    ситуації, зважити всі ризики, та маючи відповідні власні повноваження, не допустити руйнівних наслідків від дій представників силових органів, що направлені на руйнацію ГК «Укрлендфармінг». Це несе за собою негативний вплив на весь аграрний сектор, на сотні тисяч людей, економіку та бюджет країни, репутацію.

З повагою до Вас та надією на усвідомлення написаного!

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *