Керівники портових компаній “Risoil.S.A” та “Термінал UPSS” розповіли про проблеми інвесторів морської галузі, та пропонують владі прибрати колізії у законодавстві, які блокують подальший розвиток

 Коли за справу беруться професіонали – успіх гарантовано! 

Керівники одних з найбільших в Україні портових комплексів по зберіганню та перевантаженню харчових вантажів у Чорному морі:  –  Дмитро Фалько «Термінал UPSS» (м.Миколаїв) та Шота Хаджишвілі «Risoil. S.A» (м.Чорноморськ), а також представники Асоціації “Бізнес Варта”: – керівник Ольга Матвіїва та юрист Андрій Наход на пресконференції : «Розвиток морської галузі України. Ризики для реалізації інвестиційних проєктів. Колізії в законодавстві, що перешкоджають будівництву нових портових комплексів в Україні», що відбулась 27 лютого у місті Одеса, демонструють спільні цілі та плани на шляху до розбудови успішно діючої морської галузі України.

Спікери прес-конференції з власного багаторічного досвіду роботи у галузі, та вивчення усіх її можливих проблем, розповіли про існуючі перспективи розбудови. Колізії у законодавстві та протиріччя у статтях. Тиск з боку прокуратури та інших державних органів, які діють у межах галузі, та перешкоджають її розвитку, блокуючи багатомільйонні інвестиції спрямовані в будівництво нових портових комплексів.

Представники діючого бізнесу переконані, що вирішення надважливого для держави питання «блокування розвитку морської галузі України» потрібно розпочинати з вирішення спірних питань в статтях законодавства, які розповсюджуються на галузь.

Законодавство повинно діяти виключно в інтересах інвесторів, що прагнуть законним способом зробити свій внесок у розвиток галузі.

І якщо це не зробити у найближчий час, як вітчизняні так і іноземні інвестори просто втратять цікавість до України, та припинять інвестування у розбудову портової галузі країни.

Учасники прес-конференції, на прикладах власних історій становлення морського бізнесу в Україні акцентували увагу на тому, що одним з головних критеріїв залучення інвестицій в портову інфраструктуру є:

  • створення стабільної та професійної законодавчої бази;
  • внесення змін в профільне законодавство з чітким трактуванням норм.

Не допускаючи можливості маніпуляцій недобросовісних контролюючих органів.

 «Термінал UPSS» більше 10 років бореться за виділення земельної ділянки під будівництво нового порту

Дмитро Фалько – керівник Миколаївського порту «Термінал UPSS», який діє з 1990 року, та станом на сьогодні інвестував у галузь більше100 млн.доларів США зазначив:

«Проблеми у стабільно діючої компанії розпочались у 2010 році, коли було вирішено інвестувати гроші у подальшу розбудову та модернізацію портового комплексу».

Компанією з 2010 року було розпочато оформлення необхідних під будівництво земель. Постановою Кабінету Міністрів України побудова нового порту була внесена у «План розвитку Миколаївського порту» та «План розвитку морської галузі України на період до 2038 року».

Інвестиції на реалізацію проєкту сягали понад 180.млн.доларів США.

Були отримані усі необхідні дозволи на будівництво, та прокуратура Миколаївської області оскаржила виділення земельної ділянки під будівництво, та проєкт було заморожено. Протягом наступних двох років компанія судилась з прокуратурою. Та в 2018 році Верховний Суд України відмінив усі існуючі дозволи, у тому числі дозвіл на оренду земельної ділянки під будівництво.

До теми: Законодавчі колізії та неточності, що блокують реалізацію інвестиційних проєктів розвитку морської галузі України та перешкоджають будівництву нових портових комплексів

Вирішення ситуації, як вважає Дмитро Фалько, потребує змін у законодавстві, які на сьогодні є вивченими та розробленими, спільно з юристами Асоціації та підприємцями.

Інвестиційний досвід «Risoil.S.A»

У свою чергу, керівник «Risoil.S.A» Шота Хаджишвілі розповів, що його підприємство спіткала схожа ситуація.

З нею портове підприємтво бореться з 2008 року. У їх випадку розбудову портового комплексу заблоковано «Адміністрацією морських портів України», яка через суд оскаржила отримання постановою міської ради землі під будівництво.

 За словами «АМПУ» лише вони мають право надавати таку землю. На сьогодні, «Risoil.S.A» отримали позитивне судове рішення про виділення землі, та зіштовхнулись з «формальними проблемами» Міністерства інфраструктури.

Він зазначив, що сьогодні «АМПУ» отримує десятки мільйонів доларів, а причали продовжують знаходитись в жахливому стані. При цьому інвесторам не дають змоги вкладати кошти у розвиток галузі.

Навіть після отримання схвалення судового рішення компанія не може бути впевнена на 100%, що завершить реалізацію проєкту у найближчі роки, так як станом на сьогодні в державі не існує розробленого алгоритму інвестування в портову інфраструктуру.

Зміни в чинному законодавстві, що діють у межах галузі, єдине рішення, що стабілізує роботу інвесторів.

До теми: Влада проти 100 млн. доларів іноземних інвестицій?

Директор Асоціації «Бізнес Варта» зазначила, що незважаючи на існуючі умови, «Risoil.S.A» на сьогодні інвестував у галузь 200 млн.доларів США.

За її словами, жодна запропонована Президентом України «інвест-няня» таким авторитетним та досвідченим компанія не потрібна. Їм потрібно лише не заважати, надати зрозумілі та прозорі права для інвестування.

Законодавчі колізії та неточності блокують подальший розвиток галузі

У свою чергу, юрист Асоціації Андрій Наход, розповів присутнім про аналіз та вивчення законодавчих колізій та неточностей, які блокують розвиток галузі та відлякують інвесторів.

Він зазначив, що головні проблеми приховуються у Водному та Земельному кодексах Законодавства і створюють проблеми інвесторам, вже на початку веденння бізнесу, коли суперечним стає питання кому належить право виділення земельної ділянки під будівництво.  Асоціація «Бізнес Варта» бере під контроль дане питання та переконана, що його вирішення має відбуватись на найвищому державному рівні.

Всі деталі обох інвестиційних проєктів будуть передані на розгляд Національної інвестиційної ради України при Президенті України – Володимирові Зеленському.

Питання реалізації інвестиційного проєкту компанії “Термінал UPSS” сьогодні знаходиться на розгляді комісії по захисту бізнесу при КМУ під головуванням Прем’єр – міністра України.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *